Analize

Istraživanje Nezavisnih novina (II): Zauzetost notara odlaže dalje procedure

Istraživanje Nezavisnih novina (II): Zauzetost notara odlaže dalje procedure
Istraživanje Nezavisnih novina (II): Zauzetost notara odlaže dalje procedure

Nakon što sam sa notarom završio konsultativne razgovore, pružio mu tražene informacije i dostavio potrebnu dokumentaciju za osnivanje firme "Projekat NN" d.o.o. Banjaluka (ime osnivača firme i adresu stanovanja, naziv firme s adresom, ugovor o zakupu poslovnog prostora, ličnu kartu osnivača, diplomu osnivača i izbor djelatnosti), krećem u dalju proceduru.

Po prijedlogu notara, odlazim u Osnovni sud u Banjaluci kako bih podnio zahtjev za izdavanje potvrde da nemam neplaćenih novčanih kazni, što je obavezan akt koji ću morati priložiti prilikom registracije firme u Okružnom privrednom sudu Banjaluka.

Na šalteru Osnovnog suda Banjaluka popunjavam zahtjev i na susjednom poštanskom šalteru plaćam republičku sudsku taksu od 15 KM i poštarinu od 1,50 KM. Službenica Suda me obavještava da će potvrda biti izdata za tri dana, što se i obistinilo.

Za tri dana odlazim kod notara, koji mi čita sačinjenu Odluku o osnivanju privrednog društva "Projekat NN" d.o.o. Banjaluka, koju donosim kao osnivač firme obavljajući poslove iz djelokruga Skupštine privrednog društva na njegovoj osnivačkoj sjednici.

Iz kancelarije notara javljaju da je notar otišao na put van zemlje, a da prije toga nije pripremljena notarska potvrda osnivačkog akta firme

U odluci su, pored osnovnih podataka o osnivaču, između ostalog, pobrojane djelatnosti firme, zatim navedeno je da osnivački kapital iznosi 2.000 KM uz napomenu da ću 50 odsto kapitala (1.000 KM) uplatiti prije podnošenja sudu prijave za registraciju, dok ostatak treba da uplatim u zakonom predviđenom roku (godina dana).

Osnovni kapital od 2.000 KM predstavlja zakonski minimum koji se ne može smanjiti ispod tog iznosa, dok se odlukom osnivača može povećati naknadnim ulaganjem novca.

Notar mi u razgovoru ukazuje da odluka ne predviđa formiranje upravnog odbora, internog revizora niti odbora za reviziju, s obzirom na to da je riječ o društvu čiji sam jedini osnivač i odgovorno lice. Zakazuje mi sastanak naredni dan kako bih preuzeo notarski potvrđenu Odluku o osnivanju privrednog društva.

Sutradan me, međutim, zovu iz kancelarije notara i javljaju da je notar otišao na put van zemlje, a da prije toga nije pripremljena notarska potvrda osnivačkog akta koju notar mora ovjeriti pečatom i potpisom.

Zbog toga sam bio prinuđen da čekam da se notar vrati s puta kako bismo dogovorili novi sastanak, što mi je automatski odgodilo otvaranje privremenog računa firme u banci.

Notara sam, po dogovoru sa njegovim tehničkim sekretarom, nazvao nakon tri dana u jutarnjim časovima kako bismo provjerili da li ima slobodan termin. U njegovoj kancelariji kazali su da će provjeriti i javiti mi se u toku dana. Kako poziva nije bilo, ponovo sam ih nazvao pred kraj radnog vremena da provjerim zbog čega se kasni, na šta mi je rečeno da im je cijeli dan bila gužva.

Sastanak smo, na kraju, održali šesti dan nakon što sam formalno kao osnivač održao osnivačku sjednicu Skupštine društva i donio odluku o osnivanju firme.

Osnovni kapital društva sa ograničenom odgovornošću iznosi minimalno 2.000 KM

U notarskoj kancelariji mi predaju dokumentaciju na pregled, gdje sam uočio jednu grešku i zatražio ispravku. Naime, uz ime osnivača, umjesto mog prebivališta, napisana je adresa društva. Greška je ispravljena za 30 minuta, te sam dobio notarski potvrđenu Odluku o osnivanju društva "Projekat NN" d.o.o. Banjaluka, sa kojom mogu krenuti u dalju proceduru.

Notar mi je prilikom predavanja dokumenta i računa za uplatu notarske naknade u iznosu od 683,28 KM kazao da su u toku izmjene Zakona o privrednim društvima u RS, zbog čega se notari još "uhodavaju" i održavaju seminare na kojima dogovaraju jedinstvenu praksu za proces osnivanja privrednog društva. Zbog toga mi napominje da mu se obratim ukoliko slučajno naiđem na probleme u daljoj fazi registracije firme.

(Sutra: Otvaranje privremenog računa firme)

Projekat

"Nezavisne novine" su u proteklih sedam mjeseci sprovele projekat "Istraživanje administrativnih barijera za registraciju i početak rada privrednog društva u RS - kako do preduzeća za 48 časova".

Realizacija projekta, koja je imala za cilj provjeru efikasnosti javne administracije, odvijala se kroz anonimni proces otvaranja firme pod nazivom "Projekat NN" d.o.o. sa sjedištem u Banjaluci, čiji će osnivač biti novinar "Nezavisnih".

U pripremi za projekat odlučili smo da će eksperimentalna firma biti osnovana u organizaciono najzastupljenijoj formi društva sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) sa osnovnom djelatnošću usluga savjetovanja u poslovanju, koja ne zahtijeva bilo kakve posebne procedure.

Čitaoce ćemo u nastavcima detaljno upoznati sa svim koracima koje je prošao novinar osnivač firme, ukazati na nepotrebne administrativne barijere i iznijeti prijedloge stručne javnosti za skraćenje procedura koje uveliko kreiraju ekonomski ambijent u zemlji.

Obračun notarskih usluga

Opis posla                                Cijena u KM (sa PDV-om)       

Skupština i zapisnik                   234

Potvrda odluke o osnivanju       204,75

Ovjera prepisa                          7,02

Otpravci fotokopija                   45,63

Ovjera potpisa OP obrazac       16,38

Prijava za sud                           175,50

UKUPNO                                 683,28

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije