SP Qatar 2022.

Analize

Južni tok od Bijeljine do Novog Grada

Južni tok od Bijeljine do Novog Grada
Južni tok od Bijeljine do Novog Grada
Predrag Klincov

BANJALUKA - Gradnja kraka gasovoda "Južni tok" kroz RS trebalo bi da počne krajem ove godine na utvrđenom pravcu od granice sa Srbijom, preko Bijeljine, Brčkog, Doboja, Laktaša, Banjaluke, Prijedora do Novog Grada, sa mogućim konekcijama prema FBiH.

Istaknuto je to na prvom sastanku Interresorne radne grupe Vlade RS za utvrđivanje trase gasovoda "Južni tok" kroz RS, sa kojeg je ukazano da je u Prijedoru i na području Bijeljine planirana i izgradnja gasnih elektrana kapaciteta po 250 megavata, te toplane na gas u Banjaluci od 150 megavata.

"Procjena je da će gasovod 'Južni tok' biti pušten u funkciju 2016. godine. Realno je očekivati da iste godine, eventualno 2017, budu izgrađene i elektrane na gas", kazao je Slobodan Puhalac, vršilac dužnosti direktora banjalučke firme "Gas-Res", koju je Vlada RS osnovala za realizaciju projekta.

Predsjedavajući Radne grupe i ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević rekao je da su se na sastanku upoznali s iskustvima Srbije na projektu gasovoda "Južni tok", kako bi i RS što brže realizovala taj projekat od nacionalnog značaja.

Dušan Bajatović, direktor preduzeća "Južni tok Srbija" i "Srbija gas", izjavio je da je planirani kapacitet gasa za RS putem tog gasovoda dvije milijarde kubnih metara, što, kako ističe, znači da će svi značajni industrijski potrošači po povoljnim uslovima biti snabdijevani tim energentom. On je najavio mogućnost razgovora i o snabdijevanju FBiH sa kraka gasovoda koji prolazi kroz RS.

"Ruski partneri spremni su da u projektu učestvuju sa najmanje 50 odsto, kao i da obezbede finansiranje ruskih banaka od 50 do 100 odsto, kako gasovoda, tako i gasnih elektrana, koje će gas, kao i Srbija, dobijati po preferencijalnim cenama", naglasio je Bajatović.

On je rekao da proizvodnja struje i gasa, kao i gasifikacija industrijskih zona, mogu da ubrzaju ekonomski razvoj RS.

Puhalac je, takođe, rekao da izgradnja gasovoda "Južni tok" nije važna samo za RS, već i za cijelu BiH, ukazujući na potrebu "razbijanja predrasude i optimistički se odnositi prema projektu".

Petar Škundrić, savjetnik predsjednika Srbije, rekao je u Banjaluci da imaju potrebu da sa RS sarađuju na projektima na kojima imaju zajednički interes, kao što je izgradnja "Južnog toka".

"Gasovod će ne samo u energetskom smislu obezbediti sigurnost, nego i napredak u drugim oblastima industrije, uključujući i zaštitu životne sredine", napomenuo je Škundrić.

Sastanku Interresorne radne grupe Vlade RS prisustvovala je i premijerka Željka Cvijanović.

Gasovod "Južni tok" će ruskim gasom snabdijevati evropske potrošače sa trasom koja ide preko Crnog mora, Bugarske, Srbije, Mađarske, Austrije do Italije, sa dosad utvrđenim interkonekcijama iz Srbije prema RS i Hrvatskoj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije