Analize

Kako je Bezos uštedio stotine miliona dolara jednim potezom?

Kako je Bezos uštedio stotine miliona dolara jednim potezom?
Foto: Twitter / Printscreen | Kako je Bezos uštedio stotine miliona dolara jednim potezom?

​Poslije trideset godina života u Sijetlu, multimilijarder Džef Bezos i njegova vjerenica su se preselili u Majami. Kako prenosi "The Guardian", ova selidba bi Bezosu mogla da znači 600 miliona dolara uštede u porezu.

Naime, savezna država Vašington u kojoj se nalazi Sijetl, 2022. godine je povećala porez na kapitalnu dobit od prodaje akcija i obveznica u vrijednosti većoj od 250 hiljada dolara, na 7 odsto.

Međutim, savezna država Florida nema porez na kapitalnu dobit.

Kako prenosi "CNBC", Bezos je od 1998. godine zaradio milijarde dolara prodajući dionice kompanije Amazon. Ovaj novac je bio usmjeren ka njegovim filantropskim poduhvatima ali i aeronautičkoj kompaniji Blue Origin kao i njegovoj mega jahti koja je navodno koštala 500 miliona dolara.

Kada je novi porez u državi Vašington počeo da se primjenjuje, Bezos je prestao da prodaje dionice Amazona i nije prodao ni jednu dionicu tokom cijele 2022. i 2023. godine, dalje prenosi " The Guardian".

Krajem prošle godine i njegove selidbe u Majami, Bezos je najavio da planira da proda 50 miliona dionica do kraja januara 2025 godine. Procjenjuje se da bi ova prodaja, prema trenutnoj vrijednosti dionica, mogla da vrijedi 8.7 milijadi dolara.

Samo prošle nedjelje Bezos je prodao dionice Amazona u vrijednosti od dvije milijarde dolara i uštedio 140 miliona dolara uslijed nepostojanja poreza na kapitalnu dobit na Floridi.

Procjenjuje se da će zbog ove olakšice uštedjeti još oko 610 miliona dolara u sljedeće dvije godine.

Mediji prenose da sama selidba u Majami nije bila jeftina - Bezos je potrošio 147 miliona dolara na dvije vile u ekskluzivnom naselju Indijan Krik, gdje žive neki od najbogatijih ljudi u Americi, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije