Analize

Kako je Marijana Borković za kratko vrijeme postala dr Emili Roberts (VIDEO)

Kako je Marijana Borković za kratko vrijeme postala dr Emili Roberts (VIDEO)
Foto: RNIDS | Kako je Marijana Borković za kratko vrijeme postala dr Emili Roberts (VIDEO)

Kada sljedeći put budete prisustvovali nekoj konferenciji koja donosi video obraćanje vrhunskog stručnjaka, otvorite četvoro očiju.

Jer, možda se ispostavi da veliki stručnjak ne postoji, a da iz njega progovara vještačka inteligencija.

Upravo to se dogodilo posjetiocima Dana internet domena Srbije kojima se "obratila" dr Emili Roberts, najavljivana kao ključni govornik i istaknuta stručnjakinja u oblasti digitalne etike i bezbjednosti, sa impresivnom biografijom.

Ništa nije bilo sumnjivo kada je posjetiocima u sali pušteno kratko video obraćanje dr Roberts na temu "Borba protiv sajber uznemiravanja u deepfake eri".

"Dipfejk je postao razlog za brigu zbog potencijala za zloupotrebu", pričala je dr Roberts dodajući navode istraživanja koja potvrđuju sajber uznemiravanje.

Istina, predavanje koje je dr Roberts održala nije bilo naročito zanimljivo, izrečeno pomalo monotonim glasom, ali ne bi to bio ni prvi ni posljednji put da stručnjak na konferencijama uspava publiku.

Ali, na kraju predavanja se, riječima tabloida, dogodio šok. Emili se pretvorila u drugu ženu,

Marijanu Borković, menadžerku za komunikacije Fondacije Registar nacionalnog internet domena Srbije koja je organizovala Dane internet domena Srbije.

Izašavši na scenu, Marijana je objasnila da dr Emili Roberts zapravo ne postoji.

"Odlučili smo da pokažemo kako AI izgleda u praksi i da je danas moguće imati generisanog ključnog govornika na konferenciji. Dr Emili je kompletno generisala vještačka inteligencija, Chat GPT je generisao njeno ime i prezime, porijeklo, ekspertizu, čak i tekst koji sam čitala", istakla je Borković.

Idejni tvorac dr Roberts, kreativni tehnolog Dane Blačić objasnio je da je Emili nastala za samo šest sati zahvaljujući sedam alata, od kojih dva nisu zasnovana na AI. Za osnove je korišćen Chat GPT koji je osmislio da Emili ima 35 godina, diplomu iz marketinga i digitalnih medija i doktorat iz AI i mašinskog učenja, kao i englesko-američko porijeklo.

"Za izradu njenog lika koristili smo alat Midjourney. Od Emili koja je imala plavu kosu, došli smo do junakinje sa tamnom kosom da bismo je prilagodili Marijani. Sve ukupno, trebalo nam je sat vremena posla za dobijanje finalnog izgleda. Tako napravljena fotografija je korišćena u najavama i materijalima za komunikaciju", objasnio je Blečić.

Veliki izazov je, kako kaže, bio prilagoditi Marijanin izgovor engleskog. Zato je za generisanje glasa korišćen jedan od novijih alata elevenlabs.io. Tako napravljen video ubačen je u aplikaciju Face fusion gdje je lik Marijane zamijenjen generisanom dr Emili. Za sinhronizovanje usana i korigovanje izgovora u odnosu na ton korišćen je synclabs.so. Sve je na kraju sklopljeno u Adobe After Effectsu gdje je zamijenjena pozadina i dodati efekti, i montirano u Adobe Premier Pro.

Iako je dr Emili Roberts lažna, sve što je govorila je tačno, napominje Blečić.

"Prije snimanja smo sproveli istraživanje činjenica i sve što je Chat GPT napisao, a dr Emili Roberts izgovorila, jesu provjerene činjenice", istakao je Blečić i dodao da ukoliko želite da kreirate avatara koji priča umjesto vas, postoji i lakši put:

"Na heygen.com, možete sebe prebaciti u digitalnu formu veoma lako. Snimite petominutni video, kasnije samo ubacite tekst i izlazi video osobe koja priča kao vi, ima pokrete kao vi. Mi smo izabrali teži put, jer nismo željeli da povrijedimo autorska ili bilo koja druga prava kreirajući video dr Emili, zato je i korišćeno ovoliko alata".

Ipak, ukoliko poželite da na neku konferenciju koja se održava u zemljama Evropske unije, pošaljete svog avatara, moraćete to i naznačiti. Jer, po upravo usvojenom Zakonu o vještačkoj inteligenciji u EU, predviđeno je da će za sadržaj kreiran pomoću vještačke inteligencije, morati da se naglasi da je nastao ovom tehnologijom, prenosi eKapija.

U narednom videu pogledajte predavanje "dr Emili Roberts".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije