Analize

Katastrofalni rezultati poslovanja zagrebačkog aerodroma

Katastrofalni rezultati poslovanja zagrebačkog aerodroma
Foto: N.N. | Katastrofalni rezultati poslovanja zagrebačkog aerodroma

Rezultati poslovanja zagrebačke Međunarodnog aerodroma "Franjo Tuđaman" u prvih sedam mjeseci su katastrofalni, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj putnika je manji za oko 70, a broj letova za oko 50 posto, piše Jutarnji list.

U prvih sedam mjeseci prošle godine aerodrom je imao 1,9 miliona putnika i 25.730 letova. Ove godine u istom razdoblju bilo je 625.805 putnika i 12.549 letova. Uzrok takvih rezultata je, naravno, pandemija virusa korona. Iako su se brojke nakon otvaranja granica i ponovnog pokretanja vazdušnog saobraćaja nešto popravile te se broj putnika s junskih 44.402 u julu popeo na 78.070, to su i dalje veoma loši rezultati.

Zasad je sigurno da kompanija Emirejts do daljeg neće letjeti na liniji Zagreb - Dubai. Njihova kompanija Flajdubai, koja Zagreb i Dubai povezuje tokom zime, još uvijek prodaje karte za letove iz Zagreba u tom periodu, ali je neizvjesno hoće li tako i ostati.

Uz to, Er Frans je objavio da odustaje od već najavljenog drugog dnevnog leta između Pariza i Zagreba, a nezvanično se može čuti kako će ova kompanija na jesen zatvoriti zagrebačko predstavništvo i preseliti ga u Budimpeštu, što bi se takođe moglo negativno odraziti na promet u Zagrebu.

Sa druge strane, poljski LOT je najavio nastavak letenja između Varšave i Zagreba u septembru. Jedna od posljedica ovakve loše situacije je i odgoda plaćanja koncesijske naknade od strane koncesionara do daljeg.

Dosad je državi uplaćen 31 milion evra naknade, a ove godine je trebalo da bude uplaćeno oko 6,3 miliona evra. Dana 2. januara je plaćeno 1,5 miliona evra, ali zbog nastupa više sile, virusa korona, koncesionar je 1. aprila zatražio i dobio odgodu plaćanja koncesijske naknade.

Sagovornici Jutarnjeg napominju da bi raskid koncesijskog ugovora bila mala ekonomska katastrofa za hrvatsku vladu. U tom slučaju država bi, između ostalog, morala preuzeti kredit u iznosu od 196 miliona evra koje su banke odobrile MZLZ-u za gradnju nove aerodromske zgrade.

Nakon što je lockdown izazvan pandemijom završio, optimistički se najavljivao veliki povratak avionskog saobraćaja u Hrvatsku tokom letnih mjeseci.

Ali on je izostao, a avio-kompanije praktički na nedjeljnoj bazi otkazuju već najavljene letove. Za zagrebački aerodrom ljeto je izgubljeno, a gotovo je nemoguće prognozirati što donose jesen i zima, zaključuje Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije