Analize

Kina će preteći Japan po uvozu gasa

Kina će preteći Japan po uvozu gasa
Foto: Ilustracija | Kina će preteći Japan po uvozu gasa

LONDON - Kina bi ove godine, zahvaljujući borbi protiv zagađenja, mogla da potisne Japan sa mjesta najvećeg svjetskog uvoznika prirodnog gasa, koji se koristi da zamijeni ugalj.

Kina, koja je već najveći svjetski uvoznik nafte i uglja, treći je najveći potrošač prirodnog gasa iza SAD i Rusije, budući da oko 40 odsto potreba za gasom podmiruje iz uvoza, jer domaća proizvodnja ne može da zadovolji tražnju, prenosi američka mreža CNBC.

Kineski uvoz gasa je prošle godine premašio 67 miliona tona, što je za četvrtinu više nego godinu dana ranije, prema podacima "Tomson Rojters Eikona".

Samo uvoz tečnog prirodnog gasa (TPG) je porastao za više od 50 odsto.

Podaci o broji tankera pristiglih u kineske luke s TPG-om i procene mjesečnog uvoza gasa cjevovodima su preliminarni jer pokazatelji za decembar još nisu dostupni.

Kina i dalje kaska za Japanom koji godišnje uvozi oko 83,5 miliona tona gasa, isključivo TPG-a, ali je kineski ukupni uvoz tog energenta u septembru i u novembru nadmašio japanski, pokazuju službeni i podaci prevoznika.

Analitičari smatraju da bi Kina ove godine trebalo da Japanu preotme vodeću poziciju.

"Uvoz TPG-a i gasa cjevovodima nastaviće da raste u narednih nekoliko godina. Očekujemo da će Kina 2018. godine preteći Japan i postati najveći uvoznik gasa u svijetu", ističe Miaoru Huang iz konsultantske kuće "Vud Mekenzi".

Kina je prošle godine pokrenula inicijativu u sklopu koje nastoji da milione domaćinstava i brojne industrijske pogone preusmjeri sa uglja na gas kako bi smanjila zagađenje vazduha. To je podstaklo snažan skok tražnje i uvoza gasa.

Najveći kineski dobavljači TPG-a su Australija, Katar i Malezija, dok se cjevovodima gas najviše uvozi iz centralne Azije i iz Mjanmara.

Gradi se i gasovod koji će Kinu povezati s Rusijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije