Analize

Kina dobila novog milijardera

Kina dobila novog milijardera
Foto: Ilustracija | Kina dobila novog milijardera

Kina, drugi najveći dom svjetskih milijardera, dobila je novog bogataša koji sada posjeduje više od jedne milijarde dolara.

Novi kineski milijarder dolazi iz kozmetičke industrije. Dionice Proja kozmetiksa kojima se trguje na šangajskoj berzi krajem januara zatvorene su na rekordno visokom nivou, što je pomoglo da se njen predsjednik, Hou Junčeng, lansira u red najbogatijih ljudi na svijetu, prenosi B92.

Dionica kompanije je rekordnu nedjelju završila na nivou od 108,94 juana, dižući lično bogatstvo Junčenga na 7,9 milijardi juana ili 1,2 milijarde dolara.   Listirani tek u novembru 2017, prihodi i neto dobit Proje u prva tri kvartala 2019. bili su 2,1 milijarde juana odnosno 240 miliona juana, ili 306 miliona i 35 miliona dolara više nego godinu ranije. 

Najviše prihoda ostvarno je od Projinih kozmetičkih brendova koji su veoma popularnih među mladim ženama u dobi od 18 do 24 godine u kineskim gradovima trećeg i četvrtog nivoa po stopi razvijenosti, prenosi Investitor.

Junčeng je osnovao Proju 2006. godine u provinciji Džeđang.

Proja je prošle godine u Kini osnovala zajedničku kompaniju sa španskom firmom za njegu kože Singuladerm, a iste godine je potpisala i ugovor o prodaji italijanske marke šminke Vajkon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije