Analize

Kineska prerađivačka industrija u februaru ponovo pala

Kineska prerađivačka industrija u februaru ponovo pala
Foto: Pixnio | Kineska prerađivačka industrija u februaru ponovo pala

​PEKING - Aktivnost u kineskoj prerađivačkoj industriji u februaru je pala peti mjesec zaredom. Indeks menadžera nabavke (PMI) u proizvodnji dostigao je 49.1 bod, što je 0.1 bod manje nego mjesec dana ranije, objavio je danas kineski Zavod za statistiku, prenosi francuska novinska agencija "AFP".

PMI indeks ključna je mjera proizvodnje u kineskim tvornicama. Njegove vrijednosti iznad 50 bodova ukazuju na rast, a vrijednosti ispod ove granice na pogoršanje raspoloženja.

Kako prenosi "AFP", na zahlađenje aktivnosti u kineskoj prerađivačkoj industriji uticao je i period godišnjih odmora i putovanja tokom Proljetnog festivala na početku kineske Nove godine, što se, s druge strane, pozitivno odrazilo na stanje u neproizvodnom sektoru. Ovdje je indeks porastao za 0.7 bodova u odnosu na prethodne mjesece na 51.4 boda.

Kina se već neko vrijeme bori s ekonomskim problemima. Druga najveća svjetska privreda i dalje je opterećena niskom domaćom proizvodnjom, krizom nekretnina, slabom vanjskotrgovinskom bilansom i padom povjerenja ulagača u kineske berze.

Kineske vlasti već su preduzele korake kako bi pomogle sektoru nekretnina ublažavanjem pravila o kupovini i najmu stanova. Kako prenosi "AFP", važne signale o mjerama za ublažavanje problema vlasti bi mogle dati sljedeće sedmice, kada se članovi vladajuće Komunističke partije sastanu na godišnjem zasjedanju Svekineskog narodnog kongresa u Pekingu, prenosi "SeeBiz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije