Analize

Kupci u RS se okrenuli domaćim proizvodima

Kupci u RS se okrenuli domaćim proizvodima
Foto: Arhiva / Ilustracija | Kupci u RS se okrenuli domaćim proizvodima

BANJALUKA - Kupci sve više kupuju domaće proizvode nakon što je Privredna komora RS početkom aprila pokrenula akciju "Kupujmo domaće", potvrdili su iz Privredne komore RS, ali i naglašavaju da takve navike potrošači treba da zadrže i kad situacija s koronom prođe.

Ističu da je, prema informacijama pojedinih tržnih centara, došlo je do značajnijeg interesa kupaca za domaćim proizvodima.

Dodaju da su veliku podršku dobili od institucija, ministarstava, univerziteta, preduzeća, medija i javnih ličnosti.

"Posebno smo srećni zbog pozitivnog odjeka koji je kampanja izazvala na društvenim mrežama. Čak su i korisnici društvenih mreža pokrenuli challenge, u kojem su slikali domaće proizvode i pozivali ostale da učine isto", naveli su iz Privredne komore RS.

Dodaju da su u saradnji s najvećim tržnim centrima obilježili police na kojima se nalaze domaći proizvodi, kako bi ih potrošači što lakše prepoznali.

"Kada je u pitanju procenat rasta, teško je dobiti konkretan podatak, jer je u ovom periodu došlo do promjene navika u kupovini. Posebno na početku potrošači su najviše kupovali samo osnovne životne namirnice i sredstva za ličnu higijenu", naveli su iz Privredne komore RS za "Nezavisne".

Dodaju da je, s obzirom na specifičnost perioda i situacije, teško rezultate uporediti s nekim prethodnim periodom.

"Ono što je jako važno jeste da navika koja je, nadam se, stečena u ovo vrijeme, kada je u pitanju kupovina domaćih proizvoda, ostane i kad korona prođe. Jer, uvijek je važno kupovati domaće", zaključili su iz Privredne komore RS.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, koje se bavi pitanjima potrošača, kazala je da je očigledno da su u Republici Srpkoj potrebne ovakve kampanje.

"Ovakve akcije potrebne su jer je određeni dio stanovništva došao do svijesti da treba da kupuju naše proizvode", kazala je Marićeva.

Prema njenim riječima, ovakav vid kampanja treba da bude u kontinuitetu da bi se došlo do većeg broja građana.

"Važno je da kupujemo domaće proizvode jer kupujući domaće novac ostavljamo ovdje, u Republici Srpskoj", ističe Marićeva.

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, kazao je da je ugrožena privreda, ne samo naša, već i regiona i svijeta, te da naš mali doprinos kao svakog pojedinca može i mora da bude kada odemo u markete da kupujemo domaće proizvode.

"Na taj način ne samo da pomažemo tom proizvođaču već i državi i oporavku privrede", rekao je Marjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije