Analize

Pratite nas na Google news

MMF: Globalni ekonomski izgledi i dalje vrlo neizvjesni

MMF: Globalni ekonomski izgledi i dalje vrlo neizvjesni
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | MMF: Globalni ekonomski izgledi i dalje vrlo neizvjesni
Tanjug

VAŠINGTON - Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva izjavila je danas da su globalni ekonomski izgledi i dalje vrlo neizvjesni s obzirom na pandemiju koronavirusa i sve veći jaz između bogatih i siromašnih zemalja, koji zahtjeva od MMF-a da nađe dodatna sredstva za podršku.

Georgieva je, na virtuelnoj konferenciji za novinare, najavila novo odobrenje MMF-ove "valute", odnosno specijalnih prava vučenja, koje će zemljama pružiti veći fiskalni prostor za rješavanje zdravstvene krize i za ubrzanje prelaska na digitalnu i zelenu ekonomiju, prenosi Rojters.

Sjedinjene Države, najveći pojedinačni akcionar MMF-a, blokirale su pod vlašću odlazećeg predsjednika Donalda Trampa taj potez Fonda, tvrdeći da bi se time obezbijedilo više sredstava bogatijim zemljama, budući da bi raspodjela bila srazmjerna njihovom vlasničkom udjelu.

Švedska ministarka finansija Magdalena Anderson, nova predsjednica Upravnog odbora MMF-a, rekla je na zajedničkoj konferenciji za medije s Georgievom, da je jasno da je potreba za likvidnošću i dalje visoka i da će se konsultovati sa zemljama članicama o opcijama za povećanje likvidnosti.

Georgieva je navela da je MMF brzo povećao koncesiono finansiranje tržišta u usponu i ekonomija u razvoju, koje je obuhvatilo i donacije od oko 20 milijardi dolara u postojećim specijalnim pravima vučenja (SDR). Taj vid finansiranja će, dodala je, i dalje igrati važnu ulogu, ali su potrebni dalji koraci.

Opciju nove dodjele SDR-a, aktivnost slična kao da centralna banka štampa novac, članice MMF-a nikada nisu sklonile sa stola, rekla je ona, napominjući da su neke članice nastavile da razgovaraju o tome kao o mogućem potezu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije