Analize

MMF: Italijanski javni dug visok, potrebno prilagođavanje budžeta

MMF: Italijanski javni dug visok, potrebno prilagođavanje budžeta
Foto: Pixabay | MMF: Italijanski javni dug visok, potrebno prilagođavanje budžeta

Italijanski javni dug je visok i potrebno je prilagođavanje državnog budžeta da bi se on smanjio, naveo je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

"Italija je napredna ekonomija sa povećanim dugom, to je zemlja u kojoj po tradiciji postoji zabrinutost za tržište obveznica", izjavio je direktor fiskalnog odjeljenja MMF-a Viktor Gaspar, prenosi ANSA.

Prema njegovim riječima, MMF Italiji predlaže prilagođavanje budžeta koje bi vodilo ka "održivom smanjenju" javnog duga.

Budžetski deficit Italije u 2024. će iznositi 4,3 odsto BDP-a, navodi se u aktuelnom Ekonomskom i finansijskom dokumentu (DEF, Documento di economia e finanza) koji se svake godine do 10. aprila podnosi Vladi Italije i predstavlja glavni instrument za finansijsko i ekonomsko planiranje.

Sljedeće godine će prema očekivanju DEF-a budžetski deficit Italije iznositi 3,7 odsto BDP-a i pasti na tri odsto u 2026. i dalje na 2,2 odsto u 2027. godini, prenosi Tanjug.

Ekonomski i finansijski dokument prognozira da će odnos italijanskog javnog duga prema BDP-u postepeno rasti, ali da neće premašiti 140 odsto BDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije