Analize

MMF: Virus korona rizik za krhki oporavak globalne ekonomije

MMF: Virus korona rizik za krhki oporavak globalne ekonomije
Foto: N.N. | MMF: Virus korona rizik za krhki oporavak globalne ekonomije

VAŠINGTON – Epidemija virusa korona već je prigušila rast kineske privrede, a njeno daljnje širenje na druge zemlje moglo bi osujetiti “vrlo krhki” projektovani oporavak u globalnoj privredi u 2020., upozorili su u srijedu iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U izvještaju pripremljenom za ovosedmični sastanak centralnih bankara i ministara finansija 20 najvećih razvijenih i privreda u nastajanju (G20), globalni zajmodavac navodi mnoštvo rizika koji prijete globalnoj privredi, uključujući brzo širenje epidemije virusa korona i obnovljenu eskalaciju američko-kineskih trgovinskih napetosti.

Izdvajaju i prirodne katastrofe prouzrokovane klimatskim promjenama.

Ministri finansija i centralni bankari iz grupe G20 okupiće se u drugoj polovini sedmice u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu u okruženju nastavljene neizvjesnosti u pogledu posljedica virusa korona, službenog naziva COVID-19.

MMF je potvrdio januarske prognoze kojima bi globalna privrede ove godine trebalo porasti 3,3 posto, nakon 2,9-postotnog rasta u 2019. Obje projicirane stope objavljene u sklopu januarskih međuprognoza snižene su za po 0,1 postotni bod u odnosu na redovne jesenje projekcije.

Uoči sastanka G20 upozorili su ipak da će oporavak biti slabašan i da pretežu rizici daljnjeg slabljenja aktivnosti.

“Oporavak bi mogao biti zakočen oštrim rastom premije rizika, koji bi, na primjer, mogla podstaknuti ponovna eskalacija trgovinskih napetosti ili daljnje širenje virusa korona”, ističu u MMF-u.

Kako prenosi kineska državna televizija, kineski predsjednik Si Đinping rekao je da Kina uprkos epidemiji još može ostvariti zacrtani rast u 2020. MMF-ovoj izvještaj dovodi u pitanje tu tvrdnju, primjećuje Rojters.

“Virus korona, ljudska tragedija, izaziva poremećaje u kineskoj privredi zbog obustavljene proizvodnje i ograničene mobilnosti u područjima pogođenim virusom”, pišu analitičari MMF-a.

“Izgledno je prelijevanje negativnih posljedica na druge zemlje – na primjer putem turizma, nabavnih lanaca i posljedica po cijene robe.”, dodaju.

Posljedice epidemije još nisu zaokružene i iako aktuelni scenario polazi od pretpostavke o brzom suzbijanju epidemije i oporavku u drugom dijelu godine, mogle bi biti opsežnije i dužeg vijeka.

“Epidemija većih razmjera i dužeg trajanja odnosno kontinuirana neizvjesnost u pogledu zaraze mogli bi intenzivirati poremećaje u nabavnim lancima i dublje narušiti ekonomsku klimu, što bi značilo i ozbiljnije posljedice na globalnom nivou”.

U MMF-u ističu da bi globalni oporavak u kratkoročnoj perspektivi mogli zapriječiti i kibernetički napadi, eskalacija geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku i zastoj u američko-kineskim trgovinskim pregovorima.

Među dodatnim prijetnjama privredi izdvajaju i katastrofe povezane s klimatskim promjenama, sve izraženiji protekcionizam i socijalne i političke nemire izazvane tvrdokornom nejednakošću.

Stoga MMF ponovo poziva političke čelnike da nastave s podsticajima na planu monetarne i fiskalne politike. Napominju i da niska inflacija u mnogim privredama nalaže zadržavanje labave monetarne politike.

Direktorka MMF-a Kristalina Georgieva smatra da epidemija virusa korona u Kini predstavlja najveću neizvjesnost s kojom se suočava globalna ekonomija i da ministri finansija G20 i centralni bankari treba da preduzmu mjere za smanjenje drugih rizika kao što su trgovina, klimatske promjene i nejednakost. 

(Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije