Analize

Mali akcionari predstavili svoj plan za "Agrokor"

Mali akcionari predstavili svoj plan za "Agrokor"
Foto: Ilustracija | Mali akcionari predstavili svoj plan za "Agrokor"

ZAGREB - Udruženje manjinskih akcionara koncerna Agrokor predstavila je u petak svoj nacrt plana nagodbe za "Agrokor d.d". u kojem među ostalim predlaže restrukturiranje samo firmi s negativnim kapitalom, odnosno matice - "Agrokora d.d". i "Konzuma".

"Predlažemo financijsko restrukturiranje matice - Agrokora d.d. i Konzuma. Imovina vrijedi više nego što se tvrdi, a revidirana financijska izvješća koja su rađena na temelju nominalnih vrijednosti ne mogu biti fer procjena za vrijednost poduzeća za plan nagodbe kakav se radi", rekla je na konferenciji za novinare recenzent prijedloga nagodbe Mihaela Grubišić Šeba.

"Tvrdimo da u našem planu nagodbe nitko neće izgubiti", dodala je.

Ona je istakla da treba restrukturirati samo maticu i "Konzum", jer se većina duga odnosi na njih tj. 3,6 milijarde evra na "Agrokor" i 700 miliona evra na "Konzum".

Prema nacrtu nagodbe koju je predstavil Udruženje, neosigurani povjerenici pretvaraju svoja potraživanja u stoprocentnom iznosu, odnosno bez otpisa, u vlasnički udio i postaju vlasnici vladajućeg društva.

Zavisna društva otpisala bi svoja potraživanja prema "Agrokoru d.d". i jedini kreditori ostali bi roll-up kreditori i razlučni povjerenici.

Vlasnička glavnica nakon konverzije iznosila bi tri milijarde evra, naglašeno je na konferenciji.

Što se tiče "Konzuma", dobavljači bi dug, bez otpisa, pretvorili u vlasnički udio, odnosno postali vlasnici 25 odsto "Konzuma".

"Nije im interes imati udjel u nizozemskom holdingu, bolje im je imati udjel u Konzumu", istakla je Grubišić Šeba.

Vlasnička glavnica, kako je navela, nakon konverzije iznosila bi 400 miliona evra.

Rekla je i kako bi "u svakoj normalnoj zemlji izjava vanrednog povjerenika Ante Ramljaka da akcije vrijede nula bila znak za tržišnu manipulaciju".

"Nije uvažen kapacitet zarada za akcije, što znači da je umanjena imovina i tako su dobili negativan kapital na Agrokor", rekla je Grubišić-Šeba te dodala da pojedina kompanije zarađuju više u odnosu na prikazanu vrijednost preduzeća.

U vezi roll-up kredita, istakla je da uprave Agrokorovih firmi nisu znale što potpisuju.

"Roll up ugovor je na 200 stranica stručnog engleskog", rekla je ona.

Predsjednik Udružnja Mićo Jurjević je istakao kako je njihov plan nagodbe "dobar, pošten, hrvatska priča i zakonit".

Zamjenik predsjednika Udruženja Miroslav Jeličić-Purko dodaje da je pravedno da finansijeri restrukturiraju "Agrokor", a dobavljači "Konzum".

Dodao je da prema predloženom planu nagodbe treba restrukturirati samo firme s negativnim kapitalom, a prema Ramljakovom se u restrukturisanje matice uvlače zdrave i likvidne firme.

"Restrukturiranje za koje su plaćeni strani konzultanti nije se dogodilo, a satnica im je 8.000 kuna", kazao je.

Mišljenja je da je "lex Agrokor" bio potreban, ali da su autori neke stvari izdvojili, kao što su roll up i prenos imovine, čime je imovina za jako malo novca isporučena strancima.

Na novinarski upit da li su kontaktirali sa dobavljačima i predstavili im svoj plan nagodbe, Jeličić-Purko je rekao kako je bilo nekih kontakata ali kako je stekao utisak da je stav dobavljača "ako dobiju mali dioničari što će ostati nama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije