Analize

Mediji: Sjevernu Makedoniju očekuje najniži rast i najveći deficit u region

Mediji: Sjevernu Makedoniju očekuje najniži rast i najveći deficit u region
Foto: Engin Akyurt/Pexels | Mediji: Sjevernu Makedoniju očekuje najniži rast i najveći deficit u region

Prema nagovještajima Svjetske banke (SB), Sjeverna Makedonija trebalo bi da ima najniži rast i najveći budžetski deficit u regionu, objavio je danas Sitel.

Prema podacima međunarodne finansijske organizacije, privreda u Sjevernoj Makedoniji ove godine porašće svega za 2,5 odsto, inflacija bi trebalo da ostane na tri odsto, a budžetski deficit da premaši četiri odsto.

Medij navodi da se cijene hrane i energije stabilizuju i vraćaju na nivoe prije pandemije, ali da plate, koje rastu i pritom ne prate produktivnost zaposlenih, mogu biti rizik za podsticanje inflacije.

Svjetska banka ističe da je siromaštvo u regionu u porastu i svako drugo domaćinstvo jedva preživljava od plate, pa nema više šta da štedi, a ako jedan član ostane bez posla, novac će mu trajati samo pola mjeseca, napominje Sitel.

Međutim, kako napominje medij, ni u uslovima visokih cijena građani nisu počeli da štede, a takav je primjer sa strujom, jer iako su kilovati poskupjeli, potrošnja električne energije nije smanjena.

Viši ekonomista Svjetske banke Sanja Madžarević Šujster konstatovala je da je Sjeverna Makedonija izdvojila mnogo novca kako bi cijena struje bila na najnižem nivou u regionu, ali je naglasila da to utiče na budžet.

"Vidimo da je deficit ovde mnogo veći od ostalih zemalja Zapadnog Balkana, ali banka nije za zamrzavanje cijena, mjeru za koju se smatra da ima samo privremeni efekat, već je za sprovođenje strukturnih reformi, izgradnju dionica autoputa, ulaganja u energetiku, poljoprivredu i bržu ’zelenu tranziciju’", navodi ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije