Analize

Monteput: Crnogorskim auto-putem od početka godine prošlo milion vozila

Monteput: Crnogorskim auto-putem od početka godine prošlo milion vozila
Foto: Tanjug/AP | Monteput: Crnogorskim auto-putem od početka godine prošlo milion vozila

Auto-putem u Crnu Goru pod nazivom "Princeza Ksenija" od početka godine prošlo je oko milion vozila, navodi se u podacima sa sajta Monteputa.

Ovo privredno društvo, koje upravlja prioritetnom dionicom pomenute magistrale od Smokovca do Mateševa, navodi da je promet vozila protekle nedjelje (od 10. do 16. juna) iznosio 58,23 hiljade vozila, prenio je RTCG.

Auto-putem je u prošloj godini prošlo 2,29 miliona vozila, a u 2022. godini, od njegovog otvaranja sredinom jula, ukupno 1,14 miliona.

Prioritetna dionica auto-puta Bar-Boljare svečano je otvorena 13. jula 2022. godine, a narednog dana je puštena u saobraćaj, prenosi Tanjug.

Prvih sedam dana putarina je bila besplatna, nakon čega  za motore iznosi 1,5 evra, za putnička vozila 3,5 evra, a za kamione i autobuse 17 evra.

Ukupna dužina prve dionice auto-puta je 41,5 kilometara, sa 20 mostova na glavnoj trasi, devet mostova na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova, kao i 16 dvocijevnih tunela.

Dionica ima četiri petlje, sa naplatnim rampama (Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo), na kojima se omogućava veza auto-puta sa ostalim trasama.

Maksimalna brzina kretanja ograničena je na 100 kilometara na sat.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije