Analize

Morgan Stenli: BDP Amerike će pasti 30 odsto

Morgan Stenli: BDP Amerike će pasti 30 odsto
Foto: N.N. | Morgan Stenli: BDP Amerike će pasti 30 odsto

Njujork - Ekonomisti Morgan Stenlija i Goldman Saksa ocjenjuju da će pandemija koronavirusa nanijeti veću ekonomski štetu SAD nego što se ranije očekivalo.

Ekonomisti su upozorili na potencijani katastrofalan pad američke proizvodnje u drugom kvartalu i dublju globalnu recesiju.

Tim ekonomista Morgan Stenlija, sa Elen Zentner na čelu, naveo je u izvještaju upućenom klijentima u nedjelju, da sada predviđa pad američkog bruto domaćeg proizvoda od čak 30,1 odsto u tromjesečju april-jun, prenosi agencija Blumberg.

To će podići stopu nezaposlenosti na prosječno 12,8 procenata u tom periodu, dodaje se u njihovom izvještaju.

Analitičari Goldman Saksa, koje predvodi Jan Hacijus, objavili su da sada prognoziraju pad svjetske privrede za oko 1,0 odsto u ovoj godini, što bi bilo čak više od onog zabilježenog 2009. godine tokom globalne finansijske krize.

Oni su ranije već projektovali pad američke proizvodnje od 24 procenta u idućem kvartalu.

Ove katastrofične prognoze dviju najvećih banaka na Volstritu pojačavaju strah od ekonomske depresije.

Analitičari Morgan Stenlija su u odvojenom saopštenju ipak naveli da bi trajniji privredni pad trebalo da bude izbjegnut s obzirom na fiskalne i monetarne mjere kojima kreatori politika u državama svijeta reaguju na aktuelnu krizu.

I Morgan Stenli i Goldman Saks predviđaju početak ekonomskog oporavka u trećem kvartalu, mada će situacija ostati izložena rizicima, dodaje Blumberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije