Analize

Nastavak pada profita "Daimlera"

Nastavak pada profita "Daimlera"
Foto: Ilustracija | Nastavak pada profita "Daimlera"

BERLIN - Njemački proizvođač automobila "Daimler" objavio je danas podatke o padu profita na 2,4 milijardi evra tokom 2019. godine, što je druga uzastopna godina sa gubicima.

Neto profit ove kompanije bio je tri puta veći 2018. godine, iako je i tada profit giganta iz Štutgarta bio u padu.

Proizvođač luksuznih automobila povećao je prihode prošle godine za tri procenta, na 172,7 milijardi evra, djelimično zahvaljujući rekordno dobroj prodaji odjeljenja "Mercedes-Benc".

Troškovi pravnih akcija protiv kompanije povodom "Mercedes-Bencovih" dizelskih automobila i skupog opoziva vozila zbog problema sa vazdušnim jastucima "pojeli" su zaradu, navodi se u saopštenju kompanije.

Predsjednik Upravnog odbora Ola Kalenijus rekao je da je interesovanje kupaca u 2019. godini za atraktivne proizvode ove firme bilo veliko, ali da nije zadovoljan konačnim poslovnim rezultatom.

Kalenijus provodi ambiciozni program rezanja troškova, koji bi do 2022. godine trebalo da donese uštedu od 1,4 milijardi evra.

On je rekao da ovaj proizvođač mora da prihvati i razvije nove tehnologije, kao što je neutralnost emisija ugljen-dioksida, da bi osigurao poslovanje u budućnosti, prenijela je agencija DPA.

Gubitke će osjetiti zaposleni u "Daimleru", čiji će godišnji bonus za 2019. godinu biti samo manji dio onoga što su dobili prethodne godine.

Oni će dobiti po 597 evra na ime podjele profita i dodatni bonus od po 500 evra, saopštila je kompanija. U 2018. godini, bonus je iznosio 4.965 evra.

"Daimler" u narednim godinama planira ukidanje više od 10.000 radnih mjesta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije