Analize

Nezaposlenost u Australiji porasla zbog strašnih požara

Nezaposlenost u Australiji porasla zbog strašnih požara
Foto: Ilustracija | Nezaposlenost u Australiji porasla zbog strašnih požara

SIDNEJ - Stopa nezaposlenosti u Australiji je porasla zbog strašnih požara koji su prethodnih mjeseci pogodili ovu zemlju.

Agencija za statistiku Australije je saopštila da je stopa nezaposlenosti u januaru porasla na 5,3 posto sa 5,1 posto iz decembra prošle godine. Broj nezaposlenih u ovom periodu je povećan za oko 13.500.

Padu nezaposlenosti najviše su doprinijeli požari koju su pogodili ključne turističke i poljoprivredne regije u toj zemlji.

Požari su zahvatili ogromne dijelove Australije, pri čemu su posebno pogođeni ključni priobalni turistički gradovi u vrijeme kada bi mnogi Australijanci i turisti obično uživali na odmoru na plaži.

Požari su izazvali masovne evakuacije koje su uzrokovale velike saobraćajne gužve duž priobalnih autoputeva.

Šteta na poljoprivrednim površinama je takođe ogromna jer su u požarima značajno oštećeni usjevi i infrastruktura.

U požarima koji su u septembru 2019. godine počeli u Novom Južnom Velsu, a potom se proširili i na područja u Kvinslendu, Vijtoriji i Južnoj Australiji, smrtno su stradale 33 osobe, a izgorjelo je više od 11 miliona hektara zemljišta i više od 3.000 objekata.

Australijski zvaničnici su prije desetak dana saopštili da su svi požari stavljeni pod kontrolu i da sada slijedi oporavak zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije