Analize

Pratite nas na Google news

Njemačka industrijska proizvodnja i izvoz porasli u novembru

Njemačka industrijska proizvodnja i izvoz porasli u novembru
Foto: N.N. | Njemačka industrijska proizvodnja i izvoz porasli u novembru
Tanjug

Njemačka industrijska proizvodnja i izvoz porasli su u novembru, što je dodatni signal da je proizvodni sektor dao zamajac najvećoj evropskoj ekonomiji u četvrtom kvartalu 2020.

Industrijska proizvodnja je u novembru porasla za 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, a izvoz se povećao za 2,2 procenta, pokazuju današnji podaci Saveznog zavoda za statistiku, Destatisa, prenosi Rojters.

To je sedmi uzastopni mjesec rast oba ova pokazatelja, nakon blokada u martu i aprilu uvedenih s ciljem suzbijanja prvog talasa pandemije koronavirusa, koji je pokrenuo ekonomsku krizu i očekivano gurnuo Njemačku u najgoru recesiju od Drugog svetskog rata.

Prema statističkim podacima, industrija i građevinarstvo su u novembru kompenzovali pad registrovan u proizvodnji energije, od skoro 4,0 odsto.

Uvoz je porastao za 4,4 procenta, što je rezultiralo smanjenjem spoljnotrgovinskog i suficita na tekućem računu u odnosu na oktobar.

Njemačka je u novembru uvela još jedan lokdaun, a mjere ograničenja su pooštrene i produžene i na ovaj mjesec, kako bi se zaustavio drugi talas infekcija.

"Današnji podaci potvrđuju da su nemački proizvođači izdržali restrikcije uvedene u novembru mnogo bolje nego što strahovalo i nagoveštavaju da je ekonomija u četvrtom tromesečju prošle godine gotovo sigurno ostvarila rast", izjavio je Endrju Keningam, glavni ekonomista za Evropu u Kepital Ekonomiksu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije