Analize

Njemačka prva, slijede Kina i Rusija - veliki pad Amerike

Njemačka prva, slijede Kina i Rusija - veliki pad Amerike
Foto: N.N. | Njemačka prva, slijede Kina i Rusija - veliki pad Amerike

VAŠINGTON - Prema velikoj "Galupovoj" anketi, Njemačka je postala globalni lider svijeta, na drugom i trećem mejstu su Kina i Rusija, dok je rejting SAD u značajnom padu.

Anketa, provedena u 134 države, pokazuje da jedva 30 odsto anketiranih stanovnika svijeta vjeruje politici SAD.

Prethodna admnistracija SAD, kojoj je na čelu bio Barak Obama, imala je rejting od 48 odsto, ali je on sada značajno manji.

Države koje sadašnja američka politika doživljavaju kao najveću prepreku širenju američkog uticaja, vrijednosnog sistema i bogatstva - Kina i Rusija, u očima svijeta su sada bolji lideri od SAD.

U 65 država, dakle u nešto manje od polovine zemalja u kojima je provedena anketa, SAD je srušen rejting za deset odsto ili više.

Najveći pad povjerenja te rast antipatije i odbojnosti prema Vašingtonu dogodio se u zapadnoj Evropi, Australiji i Južnoj Americi.

Pravi slom povjerenja u SAD dogodio se u Velikoj Britaniji: rejting Vašingtona pao je za punih 26 postotnih bodova, što znači da čak 63 odsto Britanaca nema povjerenja u sadašnju politiku SAD.

U Portugalu, Belgiji, Norveškoj i Kanadi podrška američkom globalnom vođstvu pala je ispod 40 odsto.

Ovaj rejting SAD podsjeća na pad ugleda i povjerenja do tačku na kojoj se Vašington nalazio pred kraj mandata administracije DŽordža Buša mlađeg.

I tada su Njemačka i Kina pretekle SAD u Galupovoj anketi, ali sada im se pridružila i Rusija.

Samo u četiri države povećano je povjerenje u SAD - u Makedoniji za 15 odsto, u Bjelorusiji za 11 odsto, u Izraelu za 14 odsto i u Liberiji za 17 odsto.

Za nekoliko postotnih poena povjerenje u SAD povećalo se i u Rusiji, u nekim bivšim državama Sovjetskog saveza, u srednjoj j Aziji i dijelovima zapadne Afrike.

Anketa je pokazala da su neznanje, neiskustvo, politička lutanja, agresivnost, bahatost, ignorantski i rasistički odnos prema brojnim društvenih grupama nanijeli veliku štetu američkom rejtingu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije