Analize

Pratite nas na Google news

Njemački list: Srbija će najbolje u Evropi proći kroz krizu s koronom

Njemački list: Srbija će najbolje u Evropi proći kroz krizu s koronom
Foto: Ilustracija | Njemački list: Srbija će najbolje u Evropi proći kroz krizu s koronom
Tanjug

BERLIN - Srbija će najbolje u Evropi proći kroz aktuelnu krizu s koronom, zaključuje ugledni njemački dnevnik Bild, u uporednoj analizi o tome kako je koja zemlja odgovorila na izazove epidemije i koliko uspješno je savladala taj izazov.

"Da privreda u pojedinim zemljama raste brže i solidnije nego u nekim drugima je jasno, ali nikada do sada razlika nije bila tako velika kao u korona krizi", konstatuje Bild u članku pod naslovom "Zemlje u kriznom poređenju - zašto korona pravi razliku ili zašto Srbija najbolje izlazi iz ove krize".

"Bild" ukazuje da jesenja prognoza Evropske komisije potvrđuje "prvo mjesto" Srbije u evropskim okvirima, te analizira kako je uspjela.

Tako, kao razloge za uspješan prolazak Srbije kroz krizu list navodi kratko zaključavanje, sprovedeno uz finansijsku pomoć pogođenim privrednim granama, zatim visoke investicije u infrastrukturne projekte, fokus na digitalizaciji, značajni rast poljoprivrednog izvoza, te i činjenicu da turizam ne igra gotovo nikakvu ulogu po ekonomiju zemlje.

Analizirajući uticaj krize na privrede u svijetu, "Bild" navodi da je BDP u prvoj polovini ove godine, na primjer, u Peruu pao za 31 odsto, dok je u Kini porastao za 0,3 procenata.

U tekstu, objavljenom i u on line izdanju, njemački list konstatuje da i u doba ranijih velikih finansijskih kriza, 1987. i 2009, te razlike nisu bile tako velike, već su iznosile maksimalno 11 odsto.

Njemačka je, ukazuje list, suočena s padom BDP-a za 5,5 odsto.

Bild, u potrazi za faktorima koji utiču na privredu, navodi da broj zaraženih koronom i umrlih ima značajan negativan efekat.

"Što više bolesnih i umrlih, to je gori negativan efekat", konstatuje list. Takođe, navodi da više industrije pomaže, jer zemlje sa snažnom industrijom, prema ekspertima OECD, bolje prolaze kroz krizu, pošto industrija, dok su restorani, hoteli i drugi zatvoreni, može brže da se ponovo pokrene,ako uopšte biva zatvorena.

Zemlje koje se oslanjaju previše na turizam tokom pandemije su pretrpjele dugoročnije posljedice.

Prema analizi OECD-a i dužina i čvrstina "zaključavanja" ima značajne posljedice po dubinu i trajanje krize, dodaje "Bild".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije