Analize

OECD: Centralne banke moraju da pobijede inflaciju prije smanjenja kamata

OECD: Centralne banke moraju da pobijede inflaciju prije smanjenja kamata
Foto: N.N. | OECD: Centralne banke moraju da pobijede inflaciju prije smanjenja kamata

PARIZ - Centralne banke bi trebalo da budu sigurne da su pobedile inflaciju prije nego što smanje kamatne stope ove godine, saopštila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), uprkos reviziji svojih prognoza koje su pokazale da inflacija pada brže nego što se ranije očekivalo.

Organizacija sa sjedištem u Parizu koja okuplja 38 zemalja, rekla je da je “prerano da bismo bili sigurni da su osnovni pritisci cijena u potpunosti obuzdani”.

OECD upozorava da će inflacija u Velikoj Britaniji ove godine ostati na najvišem nivou u Grupi G7, predviđajući stopu od 2,8%, uprkos oštrom padu glavne stope posljednjih mjeseci usljed hlađenja globalnih cijena energije. Stopa inflacije u SAD u 2024. godini iznosila bi, prema tim prognozama, 2,2%, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu od 2,8%.

“Monetarna politika trebalo bi još neko vrijeme da ostane oprezna, odnosno restriktivna, kako bi se osiguralo obuzdavanje inflatornih pritisaka”, rekao je Matijas Korman, generalni sekretar OECD-a.

Napadi u Crvenom moru, koji su poremetili transport kroz Suecki kanal, takođe bi mogli izazvati drugi krug inflatornog pritiska, upozorava OECD.

Korman je rekao da bi nastavak poremećaja mogao dodati 0,4 procentna poena inflaciji širom OECD-a ove godine ako se održi udvostručenje troškova dostave, dok su postojali i rizici za inflaciju zbog snažnog rasta plata radnika, korporativnih profita ili slabijeg rasta produktivnosti.

“Proširenje ili eskalacija sukoba na Bliskom istoku moglo bi dovesti do ponovnih pritisaka na cijene i nestašica, te do pada globalnog rasta”, dodao je.

Šef američkih Federalnih rezervi, Džerom Pauel, rekao je tokom vikenda da je centralna banka bila upozorena na rizik od preranog smanjenja kamatnih stopa.

„Opasnost od preranog smanjenja je u tome što posao nije sasvim obavljen i da se zaista dobra očitavanja koja smo imali u posljednjih šest mjeseci nekako ispostavilo da nijesu pravi pokazatelj kuda ide inflacija“, rekao je on za 60 minuta program na CBS-u.

“Razum nalaže da damo malo vremena i budemo uvjereni da podaci i dalje potvrđuju da se inflacija spušta na 2% na održiv način”, dodao je.

Prošle sedmice je Banka Engleske takođe smanjila vjerovatnoću prijevremenog smanjenja kamatnih stopa.

OECD je saopštio da će se rast globalne ekonomije vjerovatno smanjiti na 2,9 odsto u 2024, sa 3,1 odsto u 2023, prije nego što će se oporaviti na 3 odsto u 2025. godini.

Snažan rast u SAD-u će biti veći od prognoziranog od 2,1% u 2024. Eurozona će djelovati kao protivteža SAD nakon što je njena stopa rasta smanjena sa 0,9% u 2024. godini, u vrijeme novembarske prognoze, na 0,6%. Stopa rasta u Velikoj Britaniji za ovu godinu ostala je nepromijenjena na 0,7% i još se očekuje da će se oporaviti na 1,2% u 2025.

Očekuje se da će Kina biti značajna prepreka globalnom rastu jer se druga najveća svjetska ekonomija nosi sa visokim nivoom korporativnog duga i slabim tržištem nekretnina, saopptio je OECD.

Navodi se da je procjena rasta kineskog BDP-a, koji je iznosio 5,2 odsto u 2023, ove godine iznosila 4,7 odsto prije nego što je pala na 4,2 odsto 2025. godine, prenosi Investitor.me..

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije