Analize

OECD izvještaj: Da li nas čeka globalni rast u 2024. godini?

OECD izvještaj: Da li nas čeka globalni rast u 2024. godini?
Foto: Pixnio | OECD izvještaj: Da li nas čeka globalni rast u 2024. godini?

​Globalni ekonomski rast će u 2024. vjerovatno usporiti na 2.9 odsto, sa 3.1 odsto u 2023. godini, objavila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u svom februarskom izvještaju. U 2025. se očekuje globalni privredni rast od tri odsto, navodi se na sajtu te organizacije sa sjedištem u Parizu.

Evrozonu u 2024. godini očekuje ekonomski rast od 0.6 odsto, koji "treba da ubrza na 1.3 odsto u 2025. godini", dodaje se.

Izvještaj navodi i da je svjetski ekonomski rast pokazao svoju otpornost na pritiske lani, a inflacija je opala brže nego što se očekivalo. Ipak, rezultati su se prilično razlikovali u raznim regionima i državama.

Na primjer, u Sjedinjenim Američkim Državama i mnogim tržišnim ekonomijama u nastajanju zabilježen je snažan rast, dok je u većini evropskih zemalja registrovano usporavanje privrede, ističe OECD.

Najnoviji indikatori ukazuju i na izvjesno usporavanje globalnog rasta, pošto su posljedice strožih finansijskih uslova i dalje primjetne na kreditnim i stambenim tržištima, a svjetska trgovina je i nadalje prigušena. Ističe se da su napadi na brodove u Crvenom moru naglo podigli troškove transporta i produžili vrijeme isporuke, te poremetili rasporede proizvodnje i povećali pritisak na cijene.

OECD tvrdi i da centralne banke treba "još neko vrijeme" da održavaju restriktivnu monetarnu politiku, kako bi se obuzdali osnovni inflatorni pritisci, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije