Analize

Opterećenje za brojne firme: I zaštita od korone košta

Opterećenje za brojne firme: I zaštita od korone košta
Foto: Pixabay/Ilustracija | Opterećenje za brojne firme: I zaštita od korone košta

Epidemiološka situacija s virusom korona otežava poslovanje mnogim preduzećima, a kao dodatni trošak sada imaju i izdatke za sredstva neophodna za poštovanje epidemioloških mjera.

Firme su dužne da radnicima obezbijede maske, rukavice, neke obezbjeđuju i gorivo za privatni prevoz, dezinfekciju radnog prostora... a sve to košta.

Prema podacima članica Udruženja za privatno obezbjeđenje i ostale uslužne djelatnosti PKS firme koje se bave dezinfekcijom prostora rade dezinfekciju po m3 prostora, a prskanje se vrši do visine od 2,4 metra jer do te visine može da djeluje sredstvo.

Preporuka je da se prostor dezinfikuje minimum jednom do dva puta nedjeljno, a cijena po kojoj se radi dezinfekcija prostora je oko 35 dinara (0,60 feninga) po kubnom metru.

Vlasnik firma za proizvodnju čarapa "Panon" u Vrčinu Milan Vukašinović, kaže da ova firma koja posluje 27 godina bilježi pad proizvodnje i za 10 do 15 odsto zbog smanjene prodaje i povećanja proizvodnih troškovi, ne drastično, kao i izdvajanja za zaštitna sredstva.

"Troškovi na dnevnom nivou su kao da imamo još jednog zaposlenog", kaže Vukašinović za Tanjug i dodaje da zapošljavaju 24 radnika i ističe da je firma iskoristila pomoć države od tri minimalca i napominje da bez toga ne bi mogli da nastave da posluju istim kapacitetom.

"Nismo osetili drastičan, ali ipak beležimo pad u potražnji. Kada smo bili u vanrednom stanju, prodaja se drastično smanjila, imamo online prodaju, ali to ne može da zameni klasičnu", kaže Vukašinović.

Ističe da nijedan zaposleni nije bio zaražen virusom korona, ali da je trenutno jedan radnik u samoizolaciji jer je bio u kontaktu sa zaraženom osobom.

Firma "Panon" proizvodi čarape za djecu i odrasle, a izvoze u Dansku, Veliku Britaniju i zemlje regiona.

I firma "Medifarm plast" iz Pančeva, koja se već više od dvije decenije bavi proizvodnjom medicinsko-farmaceutske ambalaže i snabdijeva apoteke, susreće se sa sličnim problemima.

Kako kaže njen vlasnik Miodrag Grba, organizovanje rada u novonastalim okolnostima zahtijeva mjesečno izdvajanje u visini jedne plate.

Toliko, po njegovoj računici, mjesečno košta dezinfikovanje radionica, nabavka maski i rukavice za zaposlene, gorivo za njihov dolazak na posao sopstvenim prevozom zbog rizika u gradskom prevozu...

Ističe da u radionici imaju dovoljno prostora da zaposleni mogu da drže propisani razmak kako eventualno ne bi došlo do širenja virusa i kaže da su zaposlili nedavno još dva nova radnika pa ih sada ima devetoro.

Grba dodaje da je teško naći radnike i da tokom ljetnih mjeseci neće biti lako organizovati proizvodnju zbog godišnjih odmora, ali je svjestan da nisu bili ugroženi kao neki drugi sektori, jer su imajući u vidu sve okolnosti imali veću potražnju tokom krize.

"Mi bismo voleli da radimo ovako kad je normalno, ne samo kad je vanredna situacija", kaže Grba.

Navodi da je od velike pomoći u ovako teškoj situaciji bila pomoć države u isplati tri minimalca.

Prije nedjelju dana isplaćen je treći posljednji, a Grba kaže da u narednom periodu neće biti lako, ali da vjeruje da će se snaći i izboriti s teškom situacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije