Analize

Pratite nas na Google news

Optimizam njemačkih izvoznika na najvišem nivou od oktobra

Optimizam njemačkih izvoznika na najvišem nivou od oktobra
Foto: Ilustracija | Optimizam njemačkih izvoznika na najvišem nivou od oktobra
Tanjug

Raspoloženje među njemačkim izvoznicima u industrijskom sektoru znatno se popravilo ovog mjeseca, dostižući najviši nivo od oktobra, saopštio je danas ekonomski institut IFO.

"Riješena situacija s Brexitom i američkim predsjedničkim izborima, robusna industrijska proizvodnja i početak globalne vakcinacije doveli su do opreznog optimizma u njemačkoj izvoznoj industriji", izjavio je predsjednik IFO-a Klemens Fuest.

Očekivanja izvoznika u njemačkoj prerađivačkoj industriji skočila su sa decembarskih 1,9 poena na šest bodova u januaru, što je najviši nivo od oktobra prošle godine, navodi se u saopštenju instituta iz Minhena dostavljenom Tanjugu.

Proizvođači računara i električne opreme očekuju veliki porast izvoza, a i kompanije iz mašinske i hemijske industrije su samouvjerene u pogledu svog budućeg izvoza.

Izvozna očekivanja među proizvođačima hrane i pića takođe su se oporavila, pri čemu trenutno procjenjuju da će njihova prodaja u inostranstvu biti stabilna. Uslovi na međunarodnom tržištu su, međutim, i dalje teški za njemačku odjevnu industriju, a pad izvoza očekuju i proizvođači namještaja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije