Analize

Ovu zemlju očekuje najbrži rast bogatstva na svijetu

Ovu zemlju očekuje najbrži rast bogatstva na svijetu
Foto: Tanjug/AP | Ovu zemlju očekuje najbrži rast bogatstva na svijetu

HANOJ - Zahvaljujući tome što je dodatno učvrstio svoj status svjetskog proizvodnog čvorišta, Vijetnam očekuje najstrelovitiji rast bogatstva u idućoj deceniji prema kompaniji Henley & Partners.

Prema analitičaru kompanije New World Wealth, Vijetnamu se predviđa rast bogatstva od 125 odsto u idućih 10 godina što je prema analizi kompanije, najveći porast bogatstva u pogledu BDP po glavi stanovnika i broju milionera u bilo kojoj svjetskoj državi.

Prema analitičaru, razlog za to je što je “Vijetnam sve popularnije proizvodno središte međunarodnih tehnoloških, automobilskih, elektroničkih, modnih i tekstilnih korporacija", prenosi "Večernji list".

Drugo mjesto zauzima Indija koja će do 2027. postati treća najveća svjetska ekonomija i njoj se predviđa rast bogatstva od 110 odsto.

U Vijetnamu živi 19.400 milionera i 58 multimilionera i za razliku od ostalih azijsko-tihookeanskih država, Vijetnam se smatra relativno sigurnom državom što je multinacionalnim kompanijama dodatni podstrek da otvaraju svoje filijale u toj zemlji.

Uz to, svjetski poznata kompanija McKinsey navodi da su strateški položaj, odnosno činjenica da dijeli kopnenu granicu s Kinom, blizu je svim važnijim morskim putevima, niska cijena rada te infrastruktura koja podražava izvoz, Vijetnam učinili "poslovno najprimamljivijim odredištem".

Vijetnam se takođe okoristio trgovačkim napetostima između SAD-a i Kine i brojne su multinacionalne kompanije počele diverzikovati proizvodnju u Vijetnam nastojeći smanjiti zavisnost o Kini što je potaknulo snažan priliv inostranih stranih ulaganja (u 2023. inostrana strana ulaganja u Vijetnam su porasla za 32 odsto).

Takođe, strana ulaganja su dugoročna i garantuju bolje poslove i pristojnije plaće koje će milijunima Vijetnamaca omogućiti porast kvaliteta življenja.

Rizični faktori

Međutim, postoji nekoliko faktora koji bi mogli usporiti ekonomski rast i razvoj Vijetnama. Jedan od njih je domaća radna snaga koja će se morati dodatno obrazovati kako bi udovoljila zahtjevnim i složenim radnim mjestima.

Uz to, dugotrajnija svjetska recesija bi takođe mogla uticati na potrebe potrošača na razvijenim tržištima što bi, zauzvrat, moglo uticati na proizvodni sektor i izvoz Vijetnama, baš kao i oštar pad vrijednosti vijetnamskog donga.

Međutim, ono oko čega se većina analitičara slaže jest da bi se trebalo mnogo negativnih faktora poklopiti da se uspori trenutni ekonomski rast Vijetnama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije