Analize

Poziv novinarima da konkurišu za nagradu

Poziv novinarima da konkurišu za nagradu
Poziv novinarima da konkurišu za nagradu

BEČ - Austrijska novinska agencija (APA) i Unikredit banka Austrija pozvali su novinare iz svih dijelova Evrope, uključujući i Rusiju i države Zajednice Nezavisnih Država, da dostave svoje radove za novinarsku nagradu "Pišemo za Centralnu i Istočnu Evropu" u iznosu od 5.000 evra.

Neophodno je da radovi oslikavaju život, nadanja, brige i snove u evropskim zemljama, te da istovremeno doprinesu produbljivanju veza među zemljama i prevazilaženju predrasuda, saopšteno je iz Unikredit banke.

Novinarski radovi koji su objavljeni nakon 1. avgusta 2011. godine mogu se poslati zaključno sa 31. julom, a u konkurenciju ulaze i transkripti radijskih, televizijskih i internet priloga.

Pobjednik konkursa biće proglašen na svečanoj ceremoniji koja će biti održana u novembru u Beču, gdje će mu biti uručena nagrada. Prilikom prijave neophodno je da autor dostavi prilog na originalnom jeziku, njegov prevod na engleski jezik, kao i svoju biografiju. Dodatne informacije, kao i prijavni formular za nagradu se nalaze na internet stranici www.apa.at/cee-award.

Ova nagrada, koju APA i Unikredit banka Austrija dodjeljuju deveti put, nije nagrada EU niti specijalna nagrada za priloge na teme u vezi sa Srednjom i Istočnom Evropom.

Predsjednik žirija i glavni i odgovorni urednik APA za inostranstvo Ambros Kindel rekao je da, iako se formalni zahtjevi odnose na proces podnošenja prijava za nagradu, ne postoje ograničenja u vezi sa temama.

U 2011. godini nagradu je osvojila slovenačka novinarka i fotograf Meta Krese za reportažu "U posjeti Romima u Dolenjskoj" o uslovima života romske manjine u njenoj rodnoj zemlji, koji je objavljen u slovenačkom izdanju časopisa "Nacionalna geografija".

Počasni gost na prošlogodišnjoj ceremoniji dodjele nagrada bio je dugogodišnji ministar spoljnih poslova Njemačke Hans-Ditrih Genšer, koji je govorio o izazovima sa kojima se suočava Evropa i njegovom političkom iskustvu kada je riječ o ponovnom ujedinjenju Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije