Analize

Pratite nas na Google news

Procjene Svjetske banke: Ekonomski rast BiH u ovoj godini 3,4 odsto

Procjene Svjetske banke: Ekonomski rast BiH u ovoj godini 3,4 odsto
Foto: Ilustracija | Procjene Svjetske banke: Ekonomski rast BiH u ovoj godini 3,4 odsto
N.N.

​Svjetska banka očekuje da će ekonomski rast Bosne i Hercegovine u 2020. godini iznositi 3,4 posto, izvještava Indikator.ba.

Projektovani rast manji je za 0,5 odsto nego u prognozama iz juna 2019. godine, ali su potvrđene stope rasta koje su dužnosnici ove institucije iznijeli u oktobru prošle godine.

U najnovijem izvještaju o globalnim ekonomskim perspektivima, Svjetska banka je navela da je ekonomski rast BiH u 2019. iznosio 3,1 odsto.

Ova međunarodna finansijska institucija očekuje da će ekonomija BiH ubrzati na 3,9 odsto u 2021. i isto toliko u 2022. godini.

U grupi ekonomija u nastajanju u Evropi i srednjoj Aziji, u koju Svjetska banka svrstava BiH, rast bi ove godine trebao ubrzati na 2,6 odsto, nakon što je u 2019. kliznuo na samo dva odsto, najniži nivo u tri godine.

Snažno usporavanje rasta u toj regiji u 2019. odražava usporavanje turske i ruske ekonomije pod pritiskom finansijskih tržišta, odnosno slabe potražnje i smanjene proizvodnje nafte.

Očekuje se da će rast na Zapadnom Balkanu ojačati na 3,6% - iako bi posljedice razornih potresa mogle uticati na očekivanja.

Svjetski ekonomski rast trebao bi ove godine tek neznatno ubrzati zahvaljujući postepenom oporavku investicija i trgovine nakon slabe 2019. godine.

Tako u Svjetskoj banci za 2020. predviđaju rast globalnih aktivnosti za 2,5 odsto, nakon 2,4-postotnog povećanja u 2019. Time su povisili junske procjene za po 0,2 postotna boda.

I za dvije naredne godine predviđaju tek neznatno ubrzanje rasta, na 2,6 odsto u 2021., te 2,7 odsto u 2022. godini.

Naglašavaju pritom da prevladavaju rizici koji bi mogli zakočiti rast, uključujući ponovno rasplamsavanje trgovinskih napetosti i neizvjesnost na području trgovinske politike, te neočekivano snažno usporavanje velikih ekonomija i finansijska previranja u ekonomijama u nastajanju i razvoju.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije