Analize

Raspoloženje američkih potrošača na najnižem nivou za posljednja tri mjeseca

Raspoloženje američkih potrošača na najnižem nivou za posljednja tri mjeseca
Foto: Tanjug/AP | Raspoloženje američkih potrošača na najnižem nivou za posljednja tri mjeseca

Raspoloženje potrošača u Sjedinjenim Američkim Državama u martu je, prema preliminarnim podacima, bilo na najnižem nivou za posljednja tri mjeseca, pokazali su danas objavljeni rezultati istraživanja Univerziteta u Mičigenu.

Vrijednost indeksa koji mjeri raspoloženje potrošača u Sjedinjenim Američkim Državama je u martu pala sa februarskih 76,9 poena na 76,5 poena, objavio je pomenuti američki univezitet na svom sajtu.

Raspoloženje je usprkos blagom padu stabilno i suštinski nepromijenjeno od januara 2024. godine, ističe direktorka istraživanja potrošača Džoan Hsu.

Indikator kojim potrošači ocjenjuju svoju trenutnu situaciju se nije promijenio u odnosu na februar i njegova vrijednost iznosi 79,4 poena, dok je podindeks kojim se mjere očekivanja od budućnosti pao sa februarskih 75,2 poena na 74,6 poena.

Potrošači očekuju da će inflacija u SAD u narednih 12 mjeseci biti tri odsto, a prosječna petogodišnja inflacija 2,9 odsto, što su iste vrijednosti kao u februaru, zaključuje Univerzitet u Mičigenu.

Konačni rezulati istraživanja o raspoloženju američkih potrošača u martu će biti objavljeni 28. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije