Analize

Pratite nas na Google news

Rast prosječne plate u Sloveniji

Rast prosječne plate u Sloveniji
Foto: Ilustracija | Rast prosječne plate u Sloveniji
Tanjug

LJUBLJANA - Prosječna plata u Sloveniji u prošloj godini iznosila je 1.753,84 evra bruto i 1.133,50 evra u neto iznosu, objavio je danas slovenački statistički zavod.

Zavod ističe da su plate rasle i u javnom i privatnom sektoru.

Prosječna bruto plata prošle godine povećana je za 4,3 odsto nominalno i 2,7 odsto realno u odnosu na 2018. godinu, dok je porast neto plata iznosio nominalno 3,7, a realno za 2,1 odsto, prenosi STA.

Prosječna bruto plata u privatnom sektoru prošle godine povećana je za 3,9 odsto, u javnom sektoru ukupno za 5,4 odsto, a u državnoj upravi za 6,5 odsto.

Natprosječni porast plata u državnom sektoru direktna je posledica realizacije dogovora o povećanju plata i priznatih troškova rada u javnom sektoru, koji su prošle godine postigli sindikati javne uprave i vlade, objavio je statistički zavod, prenio je "Tanjug".

Najveće mjesečne bruto plate za 2019. godinu isplaćene su u sektoru snabdijevanja električnom energijom, gasom, klimatizacijom i one su iznosile u prosjeku 2.628 evra. Najveće povećanje plata od 8,9 odsto zabilježeno je u javnoj upravi i odbrani i obaveznom socijalnom osiguranju.

Prosječna decembarska plata iznosila je 1.855,25 evra bruto, što je za 2,2 odsto, a realno za dva odsto manje od novembarske plate, a kako se navodi, taj pad je posljedica performansi i božićnih bonusa isplaćenih u novembru.

Neto plata za decembar iznosila je 1.214,93 evra, što je nominalno za 1,6 i realno za 1,4 odsto niže od novembarske plate.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije