Analize

Rast stranih investicija u BiH za skoro 67 odsto

Rast stranih investicija u BiH za skoro 67 odsto
Foto: Ilustracija | Strane investicije u BiH veće za skoro 67 odsto
N.N.

SARAJEVO - Savjet ministara BiH upoznat je sa Informacijom Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar - oktobar 2017. godine iz koje je vidljivo da se nastavlja rast svih ekonomskih parametara u BiH.

Prema Informaciji, registrovani ekonomski rast u trećem kvartalu prošle godine u BiH iznosio je 2,6 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, čime je nastavljen rast iz prvog i drugog kvartala.

Značajniji doprinos rastu BDP-a, nakon dužeg vremena, ostvaren je u domenu investicija, uz rast privatne potrošnje i pozitivni spoljnotrgovinski bilans, dok je javna potrošnja stagnirala.

Prema posljednjim podacima Centralne banke BiH, u platnom bilansu za pola godine ukupna strana ulaganja su iznosila 386,7 miliona KM i veća su za 66,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U oktobru 2017. godine u BiH je nastavljen četvoromjesečni trend rasta robnog izvoza po dvocifrenim stopama rasta i iznosio je 20,5 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, dok je uvoz roba porastao za 15 odsto.

Porastao je i broj zaposlenih u septembru 2017. godine za 2,4 odsto u odnosu na isti mjesec 2016. godine i iznosio je 753,4 hiljade.

U 10 mjeseci ove godine u BiH je prikupljeno oko 11,8 milijardi KM prihoda od indirektnih i direktnih poreza, što je za 8,3 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Istovremeno su entitetske poreske uprave prikupile oko 5,9 milijardi KM prihoda, što je više za oko 515 miliona KM u odnosu na isti period 2016. godine. 

Ukupni depoziti na kraju ovog perioda iznosili su 19,6 milijardi KM i zabilježili su rast od 12,1 odsto, a najveći doprinos rastu došao je iz sektora stanovništva, čiji su depoziti iznosili 11,1 milijardi KM. 

Savjet ministara BiH primio je k znanju Izvještaj o socijalnoj uključenosti Bosne i Hercegovine za 2016. godinu s pregledom socio-ekonomskih trendova od 2013. do 2016. godine u našoj zemlji. 

Ovaj izvještaj Direkcije za ekonomsko planiranje predstavlja razradu procesa koji omogućava osobama izloženim riziku od siromaštva i socijalne isključenosti da steknu priliku i neophodnu podršku za potpuno učešće u svim sferama društva dostizanjem prihvatljivih standarda života. 

Socijalno uključivanje osnov je socijalnih politika u zemljama Evropske unije, kao i njihove uzajamne koordinacije na nivou EU.

(Klix.ba)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije