Analize

Raste poslovna aktivnost u evrozoni

Raste poslovna aktivnost u evrozoni
Foto: Pixnio | Raste poslovna aktivnost u evrozoni

​FRANKFURT - Poslovna aktivnost u evrozoni ubrzala je u maju, oslonjena na stabilan rast u uslužnom sektoru i naznake stabilizacije u industriji, pokazalo je preliminarno istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u privatnom sektoru evrozone porastao je u maju za 1.6 bodova u odnosu na april, na 52.3 boda, pokazali su preliminarni proračuni Hamburške komercijalne banke (HCOB) koja sastavlja izvještaje za S&P Global.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.

"Idemo u dobrom smjeru. Sudeći po brojkama PMI-ja u našim prognozama BDP-a, evrozona će u drugom tromjesečju vjerovatno porasti po stopi od 0.3 odsto i potisnuti sablast recesije", zaključio je u izvještaju glavni ekonomist HCOB-a, Sajrus de la Rubia.

Oslonac rastu ponovo je bio uslužni sektor, uz kontinuirano snažan rast aktivnosti, četvrti mjesec zaredom. Industrija je pak ponovo bilježila pad aktivnosti, ali blaži nego u martu, pokazalo je istraživanje.

"Proizvodni sektor sve je manje kamen spoticanja privrede i optimizam u prognozama proizvodnje dodatno je ojačao", napominje ekonomista njemačke banke.

Nove narudžbe pokazuju jačanje potražnje, posebno u uslužnom sektoru, s težištem na domaćem tržištu. Nove izvozne narudžbe ponovo su se smanjile, protegnuvši periode pada na više od dvije godine. Uslužni sektor pomogao je njemačkoj privredi da prevlada stagnaciju, uprkos slaboj industriji. Francuska je bilježila blaži pad aktivnosti u proizvodnom sektoru, uz kontinuiranu slabost u sektoru usluga.

Uslužni sektor postao je u međuvremenu glavni oslonac njemačke privrede, s udjelom u BDP-u od oko 70 odsto, prema ministarstvu privrede i zaštite klime, prenosi "SeeBiz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije