Analize

SAD najveći izvoznik oružja, polovina odlazi na Bliski istok

SAD najveći izvoznik oružja, polovina odlazi na Bliski istok
Foto: Ilustracija | SAD najveći izvoznik oružja, polovina odlazi na Bliski istok

STOKHOLM - Izvoz oružja iz SAD je u pet godina, zaključno sa 2017., porastao za 25 odsto, prema danas objavljenim podacima Međunarodnog instituta za mirovna istraživanja (SIPRI) iz Stokholma.

Oko 34 odsto cjelokupnog globalnog izvoza oružja otpada na SAD, a na drugom mjestu je Rusija sa udjelom od 22 odsto u globalnom izvozu, prenosi njujorška agencija Bloomberg.

Slijede Francuska, Nemačka i Kina, koje su zadržale poziciju najvećih izvoznika vojne tehnologije, dok je Indija najveći uvoznik.

Prodaja oružja Bliskom istoku, Aziji i Okeaniji je porasla, dok je, s druge strane, zabilježen slabiji priliv oružja u afričke zemlje, Južnu i Sjevernu Ameriku i Evropu.

Čak 49 odsto ukupnog izvoza oružja SAD odlazi u zemlje Bliskog istoka, a Saudijska Arabija je, zahvaljujući skoku uvoza od 225 odsto za pet godina, postala drugi najveći uvoznik oružja u svijetu.

U periodu od 2013. do 2017. godine, globalna trgovina oružjem porasla je za deset odsto u odnosu na prethodni petogodišnji period, objavio je SIPRI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije