Analize

SEAT imao najbolju godinu u istoriji

SEAT imao najbolju godinu u istoriji
Foto: Ilustracija | SEAT imao najbolju godinu u istoriji

Španski član Volkswagen Grupe, kompanija SEAT ostvarila je u prošloj, 2018. godini najbolje finansijske planove u svojoj skoro 70 godina dugoj istoriji.

SEAT je u 2018. poevćao operativnu dobit za 33,4 odsto dostigavši rekord od 254 miliona evra.

Prema rezultatima koje je predstavila VW Grupa, SEAT je zaključio godinu sa prometom od 10,2 milijardi evra što je 3,1% više nego u 2017.

Rekordni rezultati su ostvareni zahvaljujući skoku prodaje od 10,5% u odnosu na prethodnu godinu. SEAT je tokom 2018. isporučio 517.600 vozila

Krosover Arona je posebno uticala na skok prodaje, već u svojoj prvoj punoj marketinškoj godini je isporučeno 100.000 primjeraka ovog kompaktnog SUV-a, koji je treći najprodavaniji model i stub kompanije uz Ibizu, Leon i Atecu.

"Prvi ciklus obnove našeg portfelja završili smo lansiranjem Tarraca, a uskoro ćemo započeti drugu fazu s ambicijom da budemo glavni igrači na području elektrifikacije, povezivanja i dijeljenja automobila", rekao je direktor kompanije Luka de Meo.

SEAT je posebno ponosan na rast popularnosti na najvećim evropskim tržištima poput Njemačke i Velike Britanije gdje je dostigao rekordne prodajne rezultate, a sve je popularniji i u Austriji, Švajcarskoj i Izraelu.

Španski brend je u istom ritmu nastavio i u 2019, pa je u prvom kvartalu ove godine zabilježio rekordnu prodaju od 88.900 vozila, što je za 12,8% više nego u istom periodu 2018.

SEAT pravi svoje modele u pogonima u matičnom Morotelju (30 km od Barselone), Kvasiniju i Mladoj Boleslavi u Češkoj, Polmeli u Portugalu, Bratislavi u Slovačkoj te nemačkom Volfsburgu gdje se pravi posljednji model Terraco.

Pozitivni poslovni rezultati kompanije su naravno donijeli boljitak i zaposlenima čiji je bonus povećan za skoro 50%.

Treću godinu zaredom, na osnovu kolektivnog ugovora iz 2016, zaposleni u SEAT će dobiti isplatu raspodjele dobiti za ostvarene rezultate.

U ovoj godini kompanija će zahvaljujući povećanoj operativnoj dobiti isplatiti svakom zaposleniku po 1.068 evra bruto, što je za 49,2% više nego prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije