Analize

"Sjeverni tok 2 će potkopati jedinstvo Evrope"

"Sjeverni tok 2 će potkopati jedinstvo Evrope"
Foto: Ilustracija | "Sjeverni tok 2 će potkopati jedinstvo Evrope"

MOSKVA - Gasovod Sjeverni tok 2 biće završen, ali će to značiti da su jedinstvo i usklađenost spoljne politike Evropske unije potkopani, ocijenio je poljski ekspert Kamil Zajončkovski.

"Nažalost, to će biti dokaz da su jedinstvo i usaglašenost zemalja EU na polju spoljne politike jednako krhki kao i prije nekoliko godina", rekao je Zajončkovski, prenosi Poljski radio.

Prema njegovom mišljenju, završetak gradnje gasovoda je riješena stvar, međutim, SAD i zemlje EU koje se protive izgradnji, moraju da izvrše diplomatski i politički pritisak na Njemačku.

Zajončkovski je istakao da Berlin ne mijenja pozitivan stav o gasovodu, i već dvije godine njemački zvaničnici tvrde da projekat nije političkog karaktera, nego čisto ekonomskog, prenosi Sputnjik.

Prema njegovom mišiljenju, vlasti Njemačke ne odustaju od svojih stavova, jer bi to značilo "simboličan poraz Vlade Angele Merkel".

Krajem prošle godine američki predsjednik Donald Tramp potpisao je vojni budžet koji predviđa sankcije protiv gasovoda Sjeverni tok 2 i Turskog toka. Sjedinjene Američke Države zahtijevale su da kompanije koje polažu cijevi za gasovode odmah prestanu s radom. Švajcarska građevinska kompanija Olsiz povinovala se zahtjevima SAD.

Amerikanci se boje da će Evropska unija zavisiti od isporuke gasa iz Rusije i zato pokušavaju da osujete projekat i istovremeno stvore uslove za isporuku američkog tečnog naftnog gasa Evropi po višim cijenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije