Analize

Slijedi li novi dieselgate?

Slijedi li novi dieselgate?
Foto: BMW | Slijedi li novi dieselgate?

Njemačka savezna kancelarija za motorna vozila KBA otkrila je ilegalne uređaje za smanjenje efikasnosti čišćenja izduvih gasova u nekim dizel automobilima BMW-a, javlja njemačka agencija dpa.

Kako je rečeno iz firme, to bi trebali biti automobili proizvedeni između 2010. i 2014. godine.

Prema procjenama BMW-a, otkriće njemačkog regulatora utiče na oko 33.000 modela x3 samo u Njemačkoj.

Kažu da ipak ima od 100.000 do 150.000 takvih automobila širom Europe. Međutim, njemački proizvođač ne zna tačno koliko je tih vozila još na putevima, pošto je kancelarija dosad objavila samo podatke za Njemačku, javlja dpa. Prema KBA, BMW surađuje s nadležnim tijelima i već je dostavio niz mjera za ažuriranje hardvera i softvera.

Recirkulacija izduvnih gasova smanjena je u vozilima s ugrađenom ilegalnom tehnologijom kada je klima uređaj bio uključen, objasnila je njemačka savezna kancelarija. Osim toga, redukcija djeluje i kada su spoljašnje temperature u granicama normalnog rada vozila, što znači da su prema presudama Suda EU nedopustive, ističu iz KBA.

Nakon izbijanja skandala dieselgate, mnogi proizvođači automobila insistirali su na tome da je ograničenje sistema za pročišćavanje gasova na određeni temperaturni okvir neophodno kako bi se zaštitio motor, inače bi se mogao oštetiti. BMW je rekao da razmatra svoje mogućnosti, a prema toj kompaniji, upravljačka jedinica motora koja se koristi za čišćenje izduvnih gasova zadovoljava zakonske zahtjeve, prenosi seebiz.eu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije