Analize

Slovenci drže na računima u bankama 23 milijarde evra

Slovenci drže na računima u bankama 23 milijarde evra
Foto: Pixabay | Slovenci drže na računima u bankama 23 milijarde evra
Tanjug

Sredstva slovenačkih domaćinstava na depozitnim računima u bankama porasla su za preko dvije milijarde evra na rekordnih 23 milijarde evra u pandemijskoj 2020. godini u odnosu na prethodnu, saopštila je danas Banka Slovenije.

Ovaj rast se pripisuje mjerama na tržištu rada preduzetim tokom epidemije, koje su omogućile povećanje zarada, ali i zatvaranju mnogih prodavnica, zbog čega veći dio prihoda domaćinstva nisu trošila.

Prošle godine bruto raspoloživi prihod domaćinstava u Sloveniji porastao je za 3,8 odsto ili za 1,1 milijardu evra u odnosu na 2019. godinu, prenosi agencija STA.

"Iako su domaćinstva imala na raspolaganju više sredstava, privatna potrošnja u Sloveniji je snažno pala, kao i u svim ostalim članicama evrozone. Razlozi za to su uglavnom vezani za restriktivne mjere potrebne za suzbijanje širenja virusa, a dijelom i za predostrožno ponašanje građana", navode iz centralne banke Slovenije.

Budući da su tokom zaključavanja mnoge usluge bile barem djelimično ograničene, a prodavnice neegzistencijalne robe zatvorene, domaćinstva su potrošila oko 2,6 milijardi evra manje nego 2019.

Prema podacima Banke Slovenija, domaćinstva su u velikoj mjeri pretvorila svoje prihode u štednju, što je podiglo stopu štednje za skoro 11,7 poena na 25 posto.

Centralna banka je registrovala još jedan trend prošle godine - nešto nižu tražnju za potrošačkim kreditima. Iznos tih kredita koje su odobrile banke i štedionice pao je lani u Sloveniji za 218 miliona evra, navodi STA.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije