Analize

Šta god da se dogodi, u zlato vrijedi uložiti

Šta god da se dogodi, u zlato vrijedi uložiti
Foto: N.N. | Šta god da se dogodi, u zlato vrijedi uložiti

NJUJORK - U situaciji u kojoj je na tržištu akcija došlo do velikog rasta cijena, cijena zlata i ostalih plemenitih metala takođe je rasla.

Kada je u pitanju investiranje na finansijskim tržištima, 2017. godina na većini tržišta donijela je natprosječno visoke prinose, kaže analitičar Josip Kokanović za "Admiral Markets".

Cijene većine dionica znatno su porasle, što se može vidjeti po kretanju vrijednosti najvažnijih svjetskih berzanskih indeksa. Američki SP500 indeks je porastao 19,7%, dok je njemački DAX porastao 12,7%.

Većina ostalih indeksa godinu je završila u plusu, a mnogi od njih se nalaze na rekordno visokim nivoima. Investicioni fondovi koji ulažu u akcije na razvijenim tržištima takođe su imali pozitivan prinos, ali po pravilu nešto niži od porasta vrijednosti referentnih indeksa tržišta na kojima ulažu. Oni koji su putem fjučersa, CFDova i ostalih finansijskih derivata ulagali u naftu, takođe su prošli odlično.

Cijena brent nafte je tokom godine na platformama "Admiral Marketsa" porasla sa 56 na 67 dolara po barelu, što je rast od skoro 20 odsto. Ali, od svih investicionih klasa, najviši prinos su donijele kriptovalute. Cijena bitkoina, prve i za sada najpoznatije kriptovalute, tokom 2017. godine porasla je nevjerovatnih 1.500 odsto. Ulaganje u altkoine  alternativne kriptovalute, takođe je bilo veoma unosno.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije