Analize

Pratite nas na Google news

Stranci u poljoprivredu u BiH investirali 600.000 KM, u kockarnice i kladionice 2,7 miliona

Stranci u poljoprivredu u BiH investirali 600.000 KM, u kockarnice i kladionice 2,7 miliona
Foto: Ilustracija | Stranci u poljoprivredu u BiH investirali 600.000 KM, u kockarnice i kladionice 2,7 miliona
N.N.

SARAJEVO - Iznos direktnih stranih ulaganja u prva tri kvartala prošle godine, odnosno u periodu januar-septembar 2018, iznosio je nešto manje od 250 miliona KM, čime je zadržan jednak nivo ulaganja u odnosu na prethodnu godinu, podaci su Centralne banke BiH.

Za očekivati je da će ovaj iznos višestruko narasti nakon što Centralna banka BiH objavi podatke za cijelu 2018. Naime, ukupna visina ulaganja u cijeloj 2017. iznosila je 777 miliona maraka, što je trostruko više u odnosu na tri kvartala 2018.

Pozitivno je što se najveći dio stranih ulaganja, nešto više od 80 miliona maraka, odnosi na industrijske grane, uključujući i građevinarstvo. Međutim, što se tiče proizvodnih djelatnosti, poražaavajuće zvuči kada se kaže da su strani investitori u poljoprivredu uložili tek oko 600.000 KM.

Prema visini ulaganja slijedi finansijski sektor, odnosno banke, osiguravajuća društva, penzioni fondovi i slično. Visini stranih ulaganja u prva tri kvartala prošle godine iznosila su blizu 75 miliona maraka. U trgovinu na veliko i malo strani investitori su u posmatranom periodu uložili nešto manje od 55 miliona KM, tako da samo ove tri oblasti obuhvataju 85 odsto od ukupne visine stranih ulaganja u toku prošle godine.

Posmatrajući prema pojedinim oblastima, najveći iznos investicija zabilježen je u bankarstvu, nešto manje od 69 miliona KM. Po visini ulaganja slijedi trgovina na veliko sa blizu 50 miliona KM, poslovi sa nekretninama sa oko 34 miliona KM, te proizvodnja baznih, odnosno nelegiranih metala sa oko 30 miliona maraka. Vrijedi još spomenuti da je u kožarsku industriju investirano blizu 22 miliona KM, a u autoindustriju nešto više od 17 miliona maraka.

Iako po obimu ne spada među najveće investicione oblasti, zanimljivo je napomenuti da su strani ulagači u kockarnice i kladionice u BiH u prva tri kvartala prošle godine investirali 2,7 miliona KM.

Ako se posmatra po državama iz kojih dolaze investitori, najveći iznos ulaganja došao je iz Švajcarske, 54,4 miliona KM, a potom slijedi Austrija sa 47,2 miliona maraka. Turska je na trećem mjestu sa 36,1 milion KM, a nakon nje na ovoj listi je Velika Britanija sa 22,6 miliona maraka.

Investicije veće od 10 miliona KM došle su još iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (15,1 miliona KM), Kuvajta (10,8 miliona KM) i Rusije (10,3 miliona KM).

(Faktor.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije