Analize

"Šume Srpske": Ostvaren plan proizvodnje, usporena naplata

"Šume Srpske": Ostvaren plan proizvodnje, usporena naplata
Foto: Ilustracija | "Šume Srpske": Ostvaren plan proizvodnje, usporena naplata

BANJALUKA - U Javnom preduzeću "Šume Republike Srpske" očekuju da će, prema trenutnim pokazateljima, poslovnu godinu završiti sa realizovanim planskim aktivnostima u svim segmentima poslovanja i pozitivnim finansijskim rezultatom jer bi proizvodnja trebalo da bude ostvarena u svim fazama rada u rasponu od 93 do 95 odsto.

"Preduzeće u cjelini će poslovati pozitivno", rečeno je Srni u "Šumama Srpske".

U ovom preduzeću podsjećaju da su u prvoj polovini prošle godine, bez obzira na probleme zbog pandemije virusa korona, poslovali pozitivno, sa ostvarenom dobiti od 1,4 miliona KM.

Međutim, u "Šumama" tvrde da se suočavaju sa sve većim problemom likvidnosti preduzeća, jer je, kako navode, u nastaloj situaciji smanjena potražnja i otežano plaćanje šumskih drvnih sortimenata.

Iz tih razloga, Uprava preduzeća omogućila je dodatno produženje rokova plaćanja za drvoprerađivače koji su izvršavali dinamički plan ili preuzimali i veće količine od planom predviđenih, a na osnovu prijedloga šumskih gazdinstva.

U "Šumama" su istakli da su tokom prošle godine veliki drvoprerađivači, koji su izvozno orijentisani, iskazivali sve manju potrebu za šumsko drvnim sortimentima, dok su neki drvoprerađivači u potpunosti zaustavljali proizvodnju i preuzimanje šumskih drvih sortimenata, jer na tržištu nisu bili u mogućnosti plasirati svoje proizvode.

Svako smanjenje proizvodnje i prodaje šumskih drvnih sortimenata, navode u "Šumama", svakako da utiče na poslovanje preduzeća iz razloga što se 90 odsto prihoda ostvaruje njihovom prodajom.

"Početak rada privrednih subjekata koji su naši kupci doprinijelo je stabilizaciji u poslovanju, ali i dalje ostaje problem nedovoljnih sredstava, iz razloga što su većini kupaca dodatno produženi rokovi plaćanja, što utiče na priliv sredstava u Javno preduzeće. Iz tog razloga donesena je odluka o kreditnom zaduženju kako bi izmirili dio dospjelih obaveza", naveli su u ovom preduzeću.

U "Šumama" ističu da su najbolje rezultate u prethodnom periodu ostvarila šumska gazdinstva "Prijedor", "Gradiška", "Visočnik" iz Han Pijeska i "Ribnik", dok su veće probleme u poslovanju imala gazdinstva "Vrbanja" iz Kotor Varoša, "Doboj" i "Borja" Teslić.

Pored proizvodnje šumskih drvih sortimenata, u "Šumama" navode da će u ovoj godini intenzivnije raditi na iskorišćavanju ostalih šumskih proizvoda, kao i na ostvarivanje prihoda od usluga smještaja i ugostiteljstva.

Takođe, planirani su i prihodi po osnovu korišćenja lovišta koji se ostvaruju po osnovu taksi za ulazak u lovište, taksi za odstrel, ranjavanje i promašaje, po osnovu otkupa mesa ulovljene divljači, po osnovu usluga u vezi sa lovom, usluga vodiča, korišćenje vozila, usluga smještaja i slično.

"Sistem racionalnog upravljanja raspoloživim novcem i održavanje likvidnosti preduzeća biće jedan od osnovnih zadataka u 2021. godini", naveli su u "Šumama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije