Analize

Pratite nas na Google news

Topalović: Hrvatskoj prijeti turistički pad veći od 80 odsto

Topalović: Hrvatskoj prijeti turistički pad veći od 80 odsto
Foto: Ilustracija | Topalović: Hrvatskoj prijeti turistički pad veći od 80 odsto
Srna

ZAGREB - U Hrvatskoj se ove godine zbog virusa korona očekuje turistički pad veći od 80 odsto, ističe globalni direktor turističkog savjetovanja u konsultantskoj firmi "Horvat HTL internešnel" Siniša Topalović.

"Virus ima snažan uticaj na turističku industriju, a globalno se očekuje pad ukupnog saobraćaja između 25 i 35 odsto. Mnogo snažniji padovi očekuju se na nivou evropskih država, među kojima je Hrvatska", ističe Topalović.

On poručuje da je Hrvatska u velikom riziku od potpunog kolapsa turističke sezone, što je uslovljeno internom zdravstvenom situacijom u zemlji, te još više ponašanjem drugih država važnih za hrvatski turizam, prenose hrvatski mediji.

"Ako se i u tim zemljama nastavi restriktivna politika vezana za putovanja u inostranstvo, Hrvatska će pretrpjeti velike padove u turizmu", navodi Toplavić.

Topalović smatra da je važno da Hrvatska osigura dugoročni mehanizam podrške turističkom sektoru kako bi se sačuvala radna mjesta i vitalnost turističkih firmi.

S obzirom na to da se globalno očekuje proces oporavka duži od godinu dana, turističkom sektoru bi trebalo osigurati podršku države na period od 12 mjeseci, zaključuje Topalović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije