Analize

Tri odsto opština i gradova poštuje zakone

Tri odsto opština i gradova poštuje zakone
Foto: N.N. | Tri odsto opština i gradova poštuje zakone

BANJALUKA - Od 239 revizija finansijskih izvještaja jedinica lokalne samouprave, samo tri odsto je dobilo pozitivno mišljenje u periodu od 2010. do 2019. godine, podaci su Centara civilnih inicijativa (CCI) u analizi revizorskih izvještaja jedinica lokalne samouprave u RS.

Željko Ninković, CCI projekt koordinator, kaže da lokalni parlamenti treba ozbiljnije da pristupe razmatranju revizorskih izvještaja.

"Analiza je pokazala da je Glavna služba za reviziju RS tokom svog postojanja revidirala 64 jedinice lokalne samouprave, i to minimalno tri puta. Najčešće nepravilnosti se odnose na finansijske tokove, budžetska planiranja te na netransparentan proces dodijeljenih, odnosno utrošenih sredstava putem transfera", kazao je Ninković. Kako se navodi u analizi, opštine koje su dva puta zaredom od strane Glavne službe za reviziju javnog sektora dobile negativno mišljenje za finansijsko poslovanje su: Gacko, Istočni Stari grad, Kostajnica, Oštra Luka, Ribnik, Trnovo i Ugljevik.

Prema riječima Ninkovića, u navedenom periodu 64 lokalne samouprave su raspolagale s oko 1.324.870.000 KM budžetskih sredstava, a najvećim dijelom sredstavima su upravljale jedinice lokalne samouprave koje su dobile mišljenje s rezervom, i to sa 1.062.927.912 KM, odnosno 80 odsto od ukupnih sredstava. Njih 24% s negativnim mišljenjem potrošilo je 206.384.994 KM.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS uputila je 1.644 preporuke za uklanjanje uočenih nepravilnosti, od čega je od 1.550 analiziranih preporuka 33,5 odsto u potpunosti realizovano.

Opštine koje su pokazale trend napredovanja su Bratunac i Han Pijesak. Bratunac je u 2015. godini imao negativno revizorsko mišljenje, a Han Pijesak mišljenje s rezervom. U 2019. godini obje opštine su dobile pozitivno revizorsko mišljenje, jer su realizovale sve preporuke koje je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS dala.

Analizom je obuhvaćeno i kršenje zakona, a Zakon o javnim nabavkama je jedan od najčešće prekršenih zakona.

"Odgovor na javno kršenje zakona treba da bude u sankcijama koje će direktno snositi načelnik ili gradonačelnik jedinice lokalne samouprave i to u svojstvu fizičkog lica, tj. iz sopstvenog džepa", kazao je Ninković.

Kako kaže, od 64 načelnika i gradonačelnika koji su izabrani 2016. godine, 33 su ponovo izabrana na iste funkcije.

"Političke partije bi trebalo da kandiduju osobe koje bi javnim novcem i imovinom upravljale odgovorno, moralno i efikasno. Partije bi trebalo od građana da traže podršku za najbolje, a ne za kompromitovane kadrove", naglasio je Ninković.

Zoran Pajčin, koordinator za odnose s javnošću CCI-ja, ukazao je na potrebu za efektivnijim pristupom revizijskim preporukama, kao i njihovom konačnom implementacijom u gradovim i opštinama RS. "Sve dok jedna karika u lancu procesa revizija izostane, neadekvatno postupa, proces revizije će biti manje efikasan, a institucije će nastaviti da neodgovorno troše novac građana", kazao je Pajčin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije