Analize

Pratite nas na Google news

U BiH u februaru manje turista za tri odsto

U BiH u februaru manje turista za tri odsto
Foto: Anadolija | U BiH u februaru manje turista za tri odsto
Srna

SARAJEVO - BiH je u februaru posjetilo 71.771 turista, što je manje za tri odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te manje za 8,3 odsto u odnosu na januar.

Turisti su u drugom mjesecu ostvarili 170.055 noćenja, što je manje za 3,2 odsto u odnosu na februar lani, te manje za 8,6 odsto u odnosu na januar ove godine.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 34,1 odsto, a stranih 65,9 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U februaru, broj noćenja domaćih turista veći je za 4,2 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te manji za 2,7 odsto u odnosu na januar, dok je broj noćenja stranih turista manji za 6,6 odsto u odnosu na februar lani, te manji za 11,4 odsto u odnosu na januar.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske – 30 odsto, slijede turisti iz Srbije 24 odsto, Slovenije 7,2 odsto, Turske 3,3 odsto, NJemačke 3,2 odsto i Crne Gore 2,3 odsto, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 30 odsto noćenja.

Što se tiče dužine boravka stranih turista u BiH u februaru, na prvom mjestu je Iran sa prosječnim zadržavanjem 10,8 noći, slijede Južnoafrička Republika sa 7,3 noći, Kipar 4,6 noći, Litvanija sa četiri noći i Island sa 3,7 noći.

Turistima je u februaru u BiH bilo na raspolaganju 18.960, apartmana i mjesta za kampovanje, što je više za 1,2 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te 39.792 raspoloživa kreveta što je manje za 5,2 odsto u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja u februaru ostvaren je u hotelima i sličnom smještaju sa učešćem od 90,1 odsto.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije