Analize

U Njemačkoj potvrđeno smanjenje inflacije

U Njemačkoj potvrđeno smanjenje inflacije
Foto: Pixnio | U Njemačkoj potvrđeno smanjenje inflacije

​BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u martu je iznosila 2.2 odsto, potvrdila je u današnjem saopštenju Njemačka savezna kancelarija za statistiku prvu procjenu s početka mjeseca.

To je najniža stopa u posljednje tri godine. U februaru je godišnja stopa inflacije iznosila 2.5 odsto, a u januaru 2.9 odsto.

Inflaciju su drugi mjesec zaredom smanjile niže cijene energenata i hrane. "Hrana je bila jeftinija za potrošače nego godinu prije prvi put od februara 2015.", rekla je Rut Brand, voditelj statističke kancelarije, prenosi njemačka novinska agencija "DPA".

Hrana je na godišnjem nivou pojeftinila za 0.7 odsto. Uprkos isteku cjenovnog limita u ovoj godini i povećanju cijene emisijskih kupona, cijene energije u odnosu na prethodnu godinu pale su za 2.7 odsto. Usluge su poskupile za 3.7 procenata.

Vodeći njemački instituti za ekonomska istraživanja predviđaju da će godišnja stopa inflacije ove godine u prosjeku iznositi 2.3 odsto, nakon prošlogodišnjih 5.9 odsto.

Na mjesečnom nivou cijene u Njemačkoj su porasle, mjesečna stopa inflacije iznosila je 0.4 procenta.

Francuska je u martu imala godišnju inflaciju od 2.3 odsto, potvrdila je danas francuska statistička kancelarija u svojoj prvoj objavi od kraja maja. To je najniža stopa od septembra 2021., kada je iznosila 2.2 odsto. U februaru ove godine godišnja stopa inflacije iznosila je tri odsto.

Cijene hrane u martu su na godišnjem nivou porasle za 1.7 odsto, nakon rasta od 3.6 procenata mjesec prije. Usporen je i rast cijena energije, koja je nakon februarskih 4.3 odsto u martu iznosila 3.4 odsto.

Mjesečna stopa inflacije u Francuskoj u martu je iznosila 0.2 odsto, nakon 0.9 procenata u februaru, objavila je francuska novinska agencija "AFP", a prenosi "SeeBiz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije