Analize

U Sloveniji i Njemačkoj zaposleno 10.774 građana BiH

U Sloveniji i Njemačkoj zaposleno 10.774 građana BiH
Foto: N.N. | U Sloveniji i Njemačkoj zaposleno 10.774 građana BiH

SARAJEVO - U Sloveniji i Njemačkoj prošle godine posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH zaposleno je 10.774 građanina BiH, što je za 79 odsto više nego 2016, a izdato je 23.387 radnih dozvola za državljane BiH, izjavio je direktor Agencije Muamer Bandić.

Prema njegovim riječima, u Sloveniji je zaposleno 9.923 lica iz BiH, koliko je izdato i radnih dozvola u ovoj zemlji.

"Od početka provođenja Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Sloveniji, od marta 2013. godine do kraja 2017. ukupno je izdato 19.909 radnih dozvola našim građanima", rekao je Bandić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da je najviše zaposleno varilaca 23 odsto, vozača 22,8 odsto, zidara 6,5 odsto, bravara četiri odsto, te dodao da se sva ta zanimnja odnose na srednju stručnu spremu ili na kvalifikovane radnike, dok se svega tri odsto potražnje odnosi na visoko obrazovanu radnu snagu, i to mašinske i građevinske inžinjere.

Prema Bandićevim riječima, plate se kreću u bruto iznosu od 800 do 2.400 evra, a uglavnom ja zapošljavana radna snaga između 25 i 40 godina starosti.

Kada je riječ o zapošljavanju medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom u NJemačkoj, on je naveo da je prošle godine za državljane BiH izdato 851 radna dozvola, od čega su 74 lica zaposlena putem projekta "Tripl vin", a ostali putem projekta zapošljavanja kod poznatog poslodavca.

"Od početka provođenja dogovora u 2013. godini do kraja 2017. godine u Njemačkoj je po ovom osnovu izdato 3.478 radnih dozvola našim građanima", istakao je Bandić i dodao da se plate radnika kreću u minimalnom iznosu od 1.800 evra bruto u prvoj godini.

On je podsjetio da je Savjet ministara BiH potpisao sporazume o zapošljavanju sa Srbijom i Katarom, ali oni nisu zaživjeli u kapacitetu u kome se očekuje.

Prema njegovim riječima, postoji i program ferijalnog rada studenata u Njemačkoj od 2005. godine.

Bandić je naveo da je za ovu godinu NJemačkoj dostavljeno 150 prijava i očekuje se da će narednog mjeseca doći radne ponude za kandidate, a poslovi su uglavnom vezani za uslužne djelatnosti, pomoćno osoblje u restoranima i hotelskim kompleksima i odmaralištima.

On je rekao da će Agencija i u ovoj godini nastaviti da posreduje prilikom zapošljavanja državljana BiH u zemljama sa kojima postoje potpisani sporazumi o zapošljavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije