Analize

Pratite nas na Google news

U kasi Poreske uprave RS 2,5 milijardi maraka

U kasi Poreske uprave RS 2,5 milijardi maraka
Foto: N.N. | U kasi Poreske uprave RS 2,5 milijardi maraka
Dragan Sladojević

BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske završila je prošlu godinu s prikupljenih rekordnih 2,494 milijarde maraka na računu javnih prihoda RS.

Naime, u pitanju je najveći iznos javnih prihoda koji je prikupljen na godišnjem nivou od osnivanja Poreske uprave RS 2001. godine, u ovom obliku organizovanja.

Na takvo stanje, kako uvjeravaju, uticao je niz faktora u prošloj godini, uključujući i mjere koje Poreska uprava RS kontinuirano sprovodi s ciljem doborovoljnog prijavljivanja i plaćanja poreza, te automatizacije poslovnih procesa kroz implementaciju integrisanog informacionog sistema u Poreskoj upravi.

"Prije svega, tu mislimo na više mjera Vlade RS na rasterećenju privrede i poboljšanja položaja radnika, od kojih je jedna svakako i povećanje broja osiguranika, povećanje minimalne plate u RS, kao i povećanje plata radnicima u prosvjeti i MUP-u RS", kaže Goran Maričić, direktor Poreske uprave RS.

Ovaj rast se, kako dodaje, svakako može jednim dijelom pripisati i dobroj makroekonomskoj i političkoj situaciji u RS u 2019. godini.

"Zahvaljujući svemu tome, poreski obveznici u RS su u 2019. godini na račun javnih prihoda RS uplatili ukupno 2,494 milijarde maraka, što je za 53,6 miliona KM, ili dva odsto, više nego u 2018. godini", precizirao je Maričić.

Dodaje da su u tom periodu po osnovu doprinosa prikupljene 1,574 milijarde KM, što je za 60,7 miliona KM ili četiri procenta više nego u 2018. godini.

Tako je, prema podacima Poreske uprave RS, za Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS naplaćeno 892 miliona maraka ili 30,9 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) naplaćeno 564,6 miliona maraka, što je više za 25,5 miliona maraka u odnosu na uporedni period.

"Rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite, za Zavod za zapošljavanje, te za Fond za zapošljavanje lica s invaliditetom", kažu iz Poreske uprave RS.

Kod direktnih poreza u 2019. godini prikupljeno je ukupno 473,4 miliona maraka, što je za 19,2 miliona KM ili četiri odsto manje u odnosu na 2018. godinu. Najveće smanjenje naplate bilo je kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 190,2 miliona KM, što je za 39 miliona maraka manje u odnosu 2018. godinu.

"Na pad naplate ovog prihoda najviše su uticale izmjene Zakona o porezu na dohodak, u smislu povećanja osnovnog ličnog odbitka sa 200 na 500 KM mjesečno. Porez na dobit je u 2019. naplaćen u iznosu od 238 miliona KM, što je za 17,2 miliona maraka ili osam odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Kod ostalih javnih prihoda, u 2019. godini ostvarena je naplata od 430,7 miliona KM, što je za 18,9 miliona KM ili pet odsto više nego u 2018. godini", kaže Maričić.

Posmatrano po područnim centrima (PC), najviše prihoda u 2019. godini prikupio je PC Banjaluka, i to ukupno 1,228 milijardi KM, što čini 49,3 odsto od ukupnog iznosa prikupljenih javnih prihoda u 2019. godini.

Iz Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT kažu za "Nezavisne" da je više faktora dovelo do povećanja prihoda.

"Jedan od faktora je i automatizacija mnogih procesa u Poreskoj upravi RS, što je dovelo do efikasnosti naplate. Drugo, zabilježeno je povećanje broja zaposlenih. Treće, dio poslodavaca traži načine da zadrži svoje radnike, tako da su konačno ljude koji su  radili u sivoj zoni prebacili u legalnu zonu, što automatski znači povećanje prihoda", tumače iz Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT.

Kako dodaju, pohvalno je što je Poreska uprava RS, osim redovnih kontrola, počela i s edukacijom stanovništva.

"Osim toga, Ministarstvo finansija RS je dalo svoj doprinos tako što je prošle godine organizovana nagradna igra 'Deset računa izbroji i stan osvoji', što je isto uticalo na veću fiskalnu disciplinu i buđenje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnih računa", naveli su iz SWOT-a za "Nezavisne novine".

Poreska uprava Republike Srpske zahvalila je svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje poreske obaveze.

"Pozivamo sve poreske obveznike da posluju u skladu s važećim propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da samim tim doprinesu jačanju RS i njene ekonomije", rekao je Maričić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije