Analize

Vučić: Bićemo prvi u Evropi, bez negativnog rasta

Vučić: Bićemo prvi u Evropi, bez negativnog rasta
Foto: Tanjug | Vučić: Bićemo prvi u Evropi, bez negativnog rasta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbija proporcionalno svojoj snazi i veličini pojedinačno najviše uložila u saniranje posljedica epidemije virusa korona po privredu, oko 5,8 milijardi evra, i da se zato očekuje da na godišnjem nivou nema negativan rast, što bi značilo da je prva u Evropi.

"Mnogo očekujemo i od podrške EU i investicione konferencije koja treba da se održi u septembru ili oktobru i mi bismo s tim novcem znali šta da uradimo", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je napomenuo da se Srbija ne može porediti sa zemljama EU za koje je namijenjeno 390 milijardi grantova pomoći, od čega samo 250 milijardi za mediteranske zemlje.

Rekao je da su zadovoljni rezultatima, kao i da se razgovara s inostranim i domaćim partnerima o novim ulaganjima.

Vučić je rekao da je očekivan pad građevinarstva u drugom kvartalu od 2,6 odsto, ali da su učinjeni pomaci, već u junu, u industriji i građevinarstvu.

On je naveo da je zabilježen rast od 2,3 odsto u industriji, ali da će građevina morati još snažnije da raste i da se ulaže u puteve i željeznicu.

Zato se, kako je naveo, ulaže dodatni novac u željeznicu, koridore, regionalne pravce, kako do kraja godine ne bi imali negativan rast, što će biti ogroman uspjeh.

Odbacujući različite kritike, kaže da su minus jedan očekivali na kraju gpodine, a ne u drugom kvartalu, a ispalo je da je drugi kvartal završen na minus 6,5 ili 6,3, a ne na 11, kako su neki predviđali.

Treći i četvrti biće teški, jer se produžila korona i zato što je pogođen turizam u Beogradu i Novom Sadu, gdje su hoteli prazni, a Beograd je bio nosilac turističke industrije i uslužnih djelatnosti, rekao je Vučić i dodao da će se tu još vidjeti kako može da se pomogne.

Poljoprivreda u drugom kvartalu ima rast od dva odsto, što su izuetni rezultati, ocijenio je Vučić i napomenuo da poljoprivreda učestvuje sa oko 10 odsto u BDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije