Privreda

Argentinski farmeri idu u štrajk jer nema dizela, đubriva

Argentinski farmeri idu u štrajk jer nema dizela, đubriva
Foto: Pexels/Emiliano Rodríguez | Argentinski farmeri idu u štrajk jer nema dizela, đubriva

BUENOS AJRES - Glavna argentinska poljoprivredna udruženja najavila su danas trgovinski štrajk za dvije nedjelje u nastojanju da izvrše pritisak na vladu da učini više jer ključni poljoprivredni sektor u toj zemlji trpi akutnu nestašicu dizela i đubriva.

Prema zvaničnicima iz agrarnog sektora i saopštenju asocijacije Mesa de Enlasa, koja uključuje četiri glavna poljprivredna udruženja u zemlji, farmeri će 13. jula obustaviti izvoz poljoprivrednih proizvoda na 24 sata širom zemlje, prenosi Rojters.

Protesti vozača kamiona širom Argentine izazvali su haos u saobraćaju i doveli do narastanja nezadovoljstva zbog nestašice dizela i poskupljenja tog motornog goriva koje koristi poljoprivredni sektor, i to u vrijeme kada najvažniji poljoprivredni usjev, kukuruz, treba da se transportuje do velikih luka.

Ova južnoamerička zemlja je drugi najveći svjetski izvoznik kukuruza, prvi izvoznik rafinisanog sojinog ulja i sačme i veliki dobavljaz pšenice i govedine.

"Obezbjeđenje dizela i đubriva je urgentno da bi se izbjegla potpuna paraliza", navodi se u saopštenju, u kojem se takođe traže manje "štetne" državne intervencije, makroekonomska stabilnost i manja državna potrošnja.

Vlada ljevičarskog predsjednika Alberta Fernandesa nedavno je preduzela neke korake da poveća domaće snabdijevanje dizelom. 

Ranije ovog mjeseca, Ministarstvo energetike je povećalo nivo potrebnog sadržaja biodizela u dizel mješavinama u pokušaju da riješi manjak tog motornog goriva.

Nikolas Pino, šef argentinskog Ruralnog društva, naglasio je da štrajk 13. jula neće uticati na obične vozače, za razliku od nedavnih protesta vozača kamiona koji su izazvali velike poremećaje na autoputevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije