Privreda

Britanci ostaju bez jaja

Britanci ostaju bez jaja
Foto: Pixabay | Britanci ostaju bez jaja
Nezavisne novine

Najveći britanski lanac supermarketa Tesco objavio je u petak da će osigurati oko 14 miliona funti (16,3 miliona evra) dodatne podrške za proizvodnju jaja.

Britanska industrija jaja trenutno je u krizi i veliki lanci supermarketa, uključujući Tesco, Asda-u i Lidl, prisiljeni su zbog nestašice racionalizovati prodaju jaja.

Trgovci su nestašicu pripisali ptičjem gripu, najtežem u istoriji Britanije, koji je rezultovao usmrćivanjem brojnih ptica i izazvao paničnu kupovinu.

Dobavljači pak upiru prstom u nisku otkupnu cijenu jaja, kada se uzme u obzir snažan rast troškova hrane i energije, što je neke natjeralo da odustanu od uzgoja, a rezultat su smanjeni kapaciteti.

Tesco je zato najavio 13,9 miliona funti podrške za proizvodnju, koje će isplatiti do marta 2023. Time će iznos njegove podrške od marta ove godine porasti na 27,5 miliona funti (32 miliona evra).

Kompanija je poručila da će podrška biti isplaćena dobavljačima kako bi pokrili troškove skladištenja, prerade i proizvodnje jaja, uključujući i eventualno poskupljenje hrane za nesilice.

„Tesco će nastaviti sarađivati sa svojim dobavljačima kako bi uzgajivači dobili dodatna ulaganja u što kraćem roku”, stoji u saopštenju, prenosi Poslovni.hr.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije