Privreda

Drago Gverić: Partnerskim odnosom do povećanja inovativnosti i smanjenja zavisnosti od uvoza

Drago Gverić: Partnerskim odnosom do povećanja inovativnosti i smanjenja zavisnosti od uvoza
Foto: Ustupljena fotografija | Drago Gverić: Partnerskim odnosom do povećanja inovativnosti i smanjenja zavisnosti od uvoza

IT industrija, razvoj softvera, digitalizacija, pokretači su privrede i ekonomije. "Nezavisne novine" i Srđan Bjelić, donose sve detelje u vezi IT industrije na našim prostorima.

Ovaj put, naš novi "Digitalni sagovornik" je g. Drago Gverić, direktor Inovacionog Centra Banja Luka. Reprezentativno lično iskustvo i djelovanje Inovacionog centra, pomoć mladima i najavi evropskih podsticaja pribiližio nam je g. Gverić.

NN: Inovacioni centar Banja Luka predstavlja jedinstveno tijelo za razvoj preduzetništva u Republici Srpskoj. Od nastanka do danas, prošli put u vezi primjene inovativnih i naprednih tehnologija, kao i pomoći start up-ima. Kako je to bilo na početku, a kako danas ova inovaciona organizacija izgleda i djeluje?

Drago Gverić: Inovacioni centar je sa radom počeo još 2011. godine uz podršku Vlade Republike Srpske i Ministarstva inostrastranih poslova kraljevine Norveške. Na samom početku rada, smo se sreli sa izazovom promjene uopštenog shvatanja preduzetništva i šta ono u stvari predstavlja. Naime, mnogi su smatrali da se za preduzetništvo odlučuju osobe koje bave nekom vrstom uslužne djelatnosti iz potrebe obezbjedjenja sopstvenog zaposlenja a ne kao lično i karijerno opredjeljenje u realizaciji sopstvenih poslovnih poduhvata.

Kada smo počeli sa radom, morali smo na neki način da ubjeđujemo ljude da uspostavljanje sopstvenog preduzeća moźe biti mnogo veća šansa nego zapošljavanje u već postojećem preduzeću. Ono što smo primjetili već od 2015 godine, jeste da ne moramo više traźiti pojedince/preduzetnike nego da se broj zainteresovanih osoba svake godine povećava. Već od 2017 godine, popunjenost poslovnog inkubatora ICBLa iznosi 100% i timovi ili pojedinci koji se odlučuju na prduzetništvo moraju i malo da sačekaju da se neka od kancelarija u ICBLu oslobodi da bi oni mogli da se usele. Od početka rada do, evo možemo reći kraja 2022 ukupno smo zaprimili 308 poslovnih od čega smo podržali u daljem razvoju i planiranju 178 timova od kojih je nastalo 141 preduzece i otvoreno 348 novih radnih mjesta.

NN: Poznato je da ICT digitalni hubovi djeluju na području EU. Da li se nešto radilo kod nas na aktiviranju ovih organizacija, a sve u cilju pomoći mladi preduzetnicima i postojećim preduzećima?

Drago Gverić: Ove godine smo ušli u proces planiranja uspostave prvog digitalnog inovacionog haba u Republici Srpskoj koji će na jednom mjesto povezati sve glavne aktere digitalnog i inovacionog ekosistema u RS. U cilju toga uspostavili smo konozrcijum koji čini Inovacioni centar Banja Luka, Elektrotehnički fakultet Banja Luka, Razvojna agencija Republike Srpske - RARS, Agencija za Razvoj preduzeca EDA i Privredna komora Republike Srpske.

Odabrali smo tri industrijska sektora sa kojima ćemo raditi, a to su drvoprerada, metaloprerada i ICT sektor sa ciljem da možemo ponuditi digitalna rjesenja privredi koja ce biti rezultat analize, izrade digitalnog ili inovativnog rjesenja, pilotiranja, implementacije istog u radnom okruzenju privrednog sektora.

Na ovaj način želimo da proizvodne i preradjivacke resurse iz Republike Srpske stavimo u partnerski odnos sa ICT sektorom i da na taj nacin podstaknemo zajedničko istraživanje a smanjimo zavisnost nase privrede od kupovine i nabavke digitalnih rjesenja iz inostranstva. Ovaj projekat je prepoznat i odobren od strane GIZ-a za dalje finansiranje i podršku.

NN: Šta je trenutno akteuleno od poziva gdje se mogu prijaviti svi naši građani u ICBL-u?

Drago Gverić: Trenutno, imamo dva otvorena poziva, a to su prijave za podršku inkubatora ICBLa za prijem novih stanara/startupa i drugi je 3D akademija koja pruza polaznicima osnovna znanja i prakticne primjere iz 3D modelovanja koje je jedno od najbrze rastućih sektora i za kojim vlada veliko interesovanje od strane poslodavaca.

NN: Na kojem principu funkcioniše "ICBL poslovni inkubator"?

Drago Gverić: Poslovni inkubator posluje na dva osnovna principa. Prvi je da sa prijavljenim poslovnim idejama radi na izradi poslovnog plana, procjeni tržišnog potencijala i neophodnih resursa za realizaciju, a drugi princip je u pružanje direktne podrške u smještaju novonastalih preduzeća u poslovni inkubator gdje im je obezbjeđena finansijska podrška u vidu poslovnog prostora, opreme, Interneta, sala za sastanke i sl. u cilju da ima prve tri godine poslovanja učine što lakšim jer analize pokazuju da je najveća opasnost na uspjehu jedne poslovne ideje sam pocetak kada nemaju ni dovoljno iskustva, a ni materijalnih sredstava za obavljanje djelatnosti.

NN: Na kraju, pitanje, koje postavimo svim našim Digitalnim sagovornicima, koja je tajna uspjeha i postoji li pravi "recept"?

Drago Gverić: Po mom mišljenju par stvari su na neki način osnovni sastojci uspjeha.

Vjerovati da je sve moguće, zatim, stalno učiti i ne odustajati na prvoj prepreci.

Srđan Bjelić je Rukovodilac Sektora za prodaju poslovnih rješenja u kompaniji Mtel a.d. Banjaluka. Učestvovao je u realizaciji i implementaciji više stotina telekomunikacionih i ICT projekata u privatnom i javnom sektoru BIH. Autor je prve mobilne aplikacije "Nikolaj" za pretragu Svetinja SPC na području zemalja bivše Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije